5 przepisów na soki warzywne i ich właściwości, które warto znać

ma główne

Przedstawiam Wam  5 przepisów na soki warzywne, które warto wdrożyć do swojej diety. Chciałabym Was bardzo zachęcić do picia wyciskanych soków warzywnych. Tak, soków warzywnych, dobrze słyszycie. Soki warzywne to bomba witaminowa i  dobry sposób na przemycenie wartościowych składników – łatwiej jest wypić fajny sok, niż zjeść pół kilo warzyw.

Dlaczego warto pić wyciskane soki warzywne?

Soki warzywne potrafią leczyć i dodawać energii, poprawiają płodność za sprawą antyoksydantów i witamin w nich zawartych, to także powód dla którego można im przypisać właściwości antynowotworowe. Soki potrafią podnieść odporność oraz poprawić wchłanianie witamin i składników pokarmowych w jelitach.

Dlaczego warto pić soki warzywne

5 przepisów na soki warzywne, które warto pić

 

Sok z kapusty

sok z kapusty

Kto powinien pić sok z kapusty i sok fermentowany?

Osoby, które cierpią na wrzody żołądka, zaburzenia przewodu pokarmowego, nieprawidłowe wchłanianie składników odżywczych i obniżoną odporność.

Starasz się o dziecko i bierzesz witaminy? Wspomagaj ich wchłanianie i popraw florę bakteryjną jelit. Nieprawidłowe bakterie w jelitach – to brak wchłaniania witamin.

Sok z kapusty, zarówno świeży jak i kiszony posiada właściwości przeciwutleniające (zwalcza wolne rodniki), a wszystko dzięki zawartych w nim witaminach C i E, karotenoidach i polifenolach. Są to witaminy, które mają istotnie wpływ na płodność kobiet i mężczyzn, a w takim soku podane są w sposób naturalny.

Zobacz, dlaczego witaminy są obowiązkowe przy staraniach o dziecko – 

Witaminy na płodność dla niej
Witaminy na płodność dla niego

 

Dodatkowo sok z kapusty zapobiega zmianom w komórkach, które mogą powodować raka, a w szczególności raka jelita grubego. Zostało to potwierdzone przez wiele badań.

Soku z kapusty nie gotujemy! Jego gotowanie w wodzie powoduje, że zmniejsza jego zdolności przeciwutleniająca o około 27% po 5 minutach i 64% po 10 min, następuje również spadek polifenoli o 60%. Pijemy więc świeży, albo dodajemy go do zupy po wystudzeniu.

Jak zrobić sok z kapusty i pozostałe soki?

Czego używam do wyciskania soków (3)Polecam Wam wyciskarkę marki Hurom, której używam od ponad roku. 

Służy mi do wyciskania wszystkiego, a możecie się o tym przekonać – obserwując mój zdrowy instagram. Jarzębina, pokrzywa, seler, marchewka, buraki, pomarańcze, ogórki, zielenina –  wyciskam dosłownie wszystko co urosło mi w ogródku.

Nie ukrywam, że soki warzywne podczas starań o dziecko, były u mnie priorytetem i to właśnie na tej wyciskarce cisnęłam witaminy.

Zdarza Ci się często chorować? Zadbaj o swoje jelita – tam może leżeć problem

Z soku z kapusty zrób gotowy probiotyk!

Co to są probiotyki?

To małe organizmy, które żyją w układzie pokarmowym i odpowiedzialne są za utrzymanie odporności organizmu oraz przeciwdziałają wielu chorobom. Nieprawidłowe żywienie wpływa na obniżenie flory bakteryjnej jelit. Co może skutkować nieprawidłowych trawieniem, przyswajaniem pokarmów i witamin, a także obniżeniem odporności.

Domowy probiotyk robię przy użyciu mojej wyciskarki. Wyciskam sok z kapusty i taki sok wlewam do słoika a następnie zakręcam go na 3-4 dni. Po tym czasie, sok jest gotowy do spożycia. Dobry dla osób, które są po antybiotykoterapii.

Czy sok z kapusty jest dla wszystkich?

Sok z kapusty nie jest wskazany dla osób, które mają niedobór jodu. Surowy – zmniejsza wchłanianie jodu. Jednak należy pamiętać, że w małych ilościach nie powinien mieć wpływu na zdrowie. Litr soku dziennie nie jest jednak wskazany.

Soki WARZYWNE wspomagają płodność mężczyzn i kobiet

Sok z kapusty, a starania o dziecko

Sok z kapusty ma ogromne dawki trzech witamin, które są niezbędne podczas starań. Kapusta zawiera Di-indolo Metan (DIM). DIM pomaga w metabolizmie estrogenów i zapobiega mięśniakom macicy. Wykazano również, że zmniejsza ryzyko rozwoju endometriozy oraz raka piersi. Badania z  Fred Hutchinson Cancer Center w Seattle, Washington wskazuje, że większe spożycie warzyw krzyżowych ma działanie ochronne dla nowotworów hormonowrażliwych.

Sok z pomidorów wymiecie wolne rodniki

sok z pomidora właściwości

Sok z pomidora to prawdziwa bomba zmiatająca wolne rodniki. Pomidory mają wysoką wartością odżywczą i cieszą się bardzo dobrymi właściwościami zdrowotnymi i dietetycznymi.

Owoce pomidora są dobrym źródłem witaminy C – w 100g  znajduje się 25mg oraz witaminy z grupy B, prowitaminy A i soli mineralnych. Pomidor zawiera cenny likopen, który w świeżych owocach pomidora waha się w granicach od 0,88 do 7,74 mg w 100 gramach (30 mg likopenu to dawka zalecana). Likopen wymiata wolne rodniki i zapobiega stresowi oksydacyjnemu.

Soki warzywne, szczególnie te z pomidora – są dobre dla mężczyzn, którzy mają obniżone parametry nasienia

A czy Ty masz  sobie za dużo wolnych rodników?

Nadmiar wolnych rodników powstaje w naszym poprzez nieprawidłowy styl życia, stres, dietę, papierosy, infekcje bakteryjne lub wirusowe… Są niebezpieczne dla organizmu, ponieważ powodują powstawanie kolejnych rodników, zakłócają funkcje zdrowych komórek, co w konsekwencji prowadzi do zmian w materiale genetycznym i wystąpienia stanów patologicznych.

Sok z ogórka oczyszcza organizm

sok z ogórka właśćiwośći

Ogórek  jest bogaty w witaminy A, B1, B6, A, B, C  i D. Zawiera kwas foliowy, wapń, magnez i potas. Sok z ogórka obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi, ponadto wspomaga układ krążenia. 

Ogórki są cennym źródłem antyoksydantów. Ponadto ogórki zawierają liczne flawonoidy, przeciwutleniacze w tym kwercetynę, apigeninę, luteolinę i kemferol. 

Jeżeli chcesz zrzucić kilogramy, to z pewnością przyda Ci się picie soku z ogórka, ponieważ zawiera on dużo wody. Średnia zawartość w świeżych ogórków gruntowych waha się w zakresie 91,8 – 95,8% dodatkowo ma bardzo mało kalorii.  Ogórek ma działanie oczyszczające. Taki świeży sok, może posłużyć również, jako tonik na skórę i stany zapalne.

Sok ze szpinaku to kopalnia witaminy K, A  i kwasu foliowego

Szklanka szpinaku pokrywa ponad 1100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Szpinak ma też dużo beta-karotenu z którego w organizmie powstaje witamina A (370% zapotrzebowania). Szpinak zalecany jest pacjentom w diecie antynowotworowej. Dominującym flawonoidem w szpinaku jest  kempferol 6,38 mg i kwercetyna 3,97 mg.

W szpinaku znajdziesz duże ilości:

  • witaminy K (0,4 mg),
  • witaminy A  (trzykrotną zalecaną wartość),
  • 263 mg kwasu foliowego (0.26 g),
  • witaminę B6 22% (0,42 mg),
  • witaminę C 29% (17 mg),
  • B2 25% (0,42 mg)
  • mangan 65%,
  • magnez 39%,
  • żelazo 36%,
  • wapń i potas po 25% (0,42 mg).

 

Ze względu na duże ilości folianów poleca się go pić osobom niepłodnym i starającym się o dziecko

 

Ciekawostka

Kwas foliowy  jest jednym z głównych przedstawicieli grupy witamin B, tzw. folianów. Foliany po raz pierwszy wyekstrahowano w 1946 roku z liści szpinaku. Folium – liść.

 

Sok z awokado – bardzo mało cukru i witaminy w dobrym tłuszczu

sok z awokado

Awokado jest jednym z kilku produktów, które zawierają znaczne ilości witaminy C i E. Awokado ma zdrowe tłuszcze, które są bardzo nam potrzebne. Awokado wykazuje pozytywne działanie na lipidy we krwi i na osoby z cukrzycą typu 2. Obniża poziom LDL  (zły cholesterol) i triglicerydów oraz zwiększania poziomu cholesterolu HDL (dobry cholesterol). Połowa awokado zawiera tylko 0,2 g cukru (jedna mała łyżeczka cukru to 5 g).

Wartości odżywcze:

  • błonnik pokarmowy (4,6 g),
  • witamina A (43 ug),
  • witamina C (6,0 mg),
  • witamina E (1,3 mg),
  • witamina K (14 ug),
  • kwas foliowy (60 mg),
  • witamina B6 (0,2 mg).

Olej z awokado zawiera 71% nienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), 13% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) i 16% nasyconych kwasów tłuszczowych.

Ile potrzeba składników, żeby zrobić soki warzywne?

Pół główki kapusty = to 2,5 szklanki soku (250 ml) / 1 szklanka to ćwiartka kapusty
2 szklanki szpinaku = 1,5 szklanki soku
3 ogórki = 1,5 szklanki
2 awokado = 1 szklanka
Pół kilo pomidorów = 2 szklanki soku


huromWpis powstał we współpracy z marką HUROM, która od 1974 roku jest liderem na światowym rynku wolnoobrotowych wyciskarek do soków, więcej dowiecie się na ich stronie www.hurompolska.pl
KOD RABATOWY 5% na hasło “TOWSRODKU” na stronie
hurom.com.pl

 

5 przepisów na soki, które poprawią Twoje zdrowie (1)

soki warzywne przepis

przepisy na soki warzywne

Jeżeli spodobał Ci się ten tekst – kliknij share i udostępnij go na swojej tablicy

Będzie mi miło. Komu by nie było 😉


Źródło:
1.Wpływ wybranych procesów kulinarnych na potencjał antyoksydacyjny i zawartość polifenoli w żywności Influence. Dorota Różańska, Bożena Regulska-Ilow, Rafał Ilow.
2. Jolanta Pierzynowska i inni. Wyznaczanie zawartości witamin w wybranych swieżych sokach i fermentowanych.
3. Jerzy Socha, Janina Piotrowska-Jastrzębska, Piotr SochaNiedobory żywieniowe jodu – konsekwencje kliniczne
4. Eur J Nutr. Modulation of CYP19 expression by cabbage juices and their active components: indole-3-carbinol and 3,3′-diindolylmethene in human breast epithelial cell lines.
5. Leczenie uzupełniające w endometriozie. Piotr Woźniak, Paweł Ziółkowski, Tomasz Stetkiewicz, Agnieszka Pięta-Dolińska, Przemysław Oszukowski
6. Phytochemical and therapeutic potential of cucumbe. Pulok K. MukherjeNeelesh K. NemaNiladri MaityBirendra K. Sarkar.
7. Ewelina Gwóźdź, Piotr Gębczyński. Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów
8. Natalia Skiepko i inni. Właściwości likopenu i jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej.
9. U.S. Food and Drug Administration’s „Reference Values for Nutrition Labeling.
10. Hum Toxicol. Preliminary observations on the effect of dietary brussels sprouts on thyroid function. McMillan M, Spinks EA, Fenwick GR.
11. Influence of selected culinary processes on the antioxidant capacity and polyphenol content in food. Barbara Kusznierewicz i inni.

 

Tagi: , , , ,

Related Posts

by
Witaj, nazywam się Ania i tworzę to miejsce z myślą o osobach, które starają się o dziecko i interesują się swoim zdrowiem. Zdrowie to również jedzenie, przepisy i wolny czas. :)
Previous Post Next Post

Comments

    • Sabi
    • Sierpień 17, 2016
    Odpowiedz

    Doskonałe, by naładować swój organizm naturalnymi witaminami przed zimą! 🙂

      • Ania
      • Sierpień 23, 2016
      Odpowiedz

      Nie może być inaczej 🙂

    • Katarzyna
    • Sierpień 18, 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam soki warzywne, fajny post, poleciłam kilku znajomym 🙂

      • Ania
      • Sierpień 23, 2016
      Odpowiedz

      Dziekuję 🙂

    • Olga
    • Wrzesień 12, 2016
    Odpowiedz

    Jest jakiś sposób na wyciśniecie soku z kapusty bez wyciskarki?

      • Ania
      • Październik 28, 2016
      Odpowiedz

      Można zblenderować pół główki i dodać do tego 2 szklanki wody, przelać do słoika, do lodówki na 3 doby i przecedzić i masz sok 😉

    • Karolina
    • Październik 15, 2016
    Odpowiedz

    Po przeczytaniu wszystkich wpisów o sokach postanowiłam zacząć pić soki warzywne 🙂 Czy wyciskarka zostawia dużo wartościowych resztek? Jak wycisnę sok sokowirówką to wiórki są bardzo wilgotne i szkoda mi tego co się marnuje.

      • Ania
      • Październik 28, 2016
      Odpowiedz

      Akurat ta wyciskarka zostawia mało resztek, niekiedy nic, a jak zostawia to suche na wiór są 😉

    • Angelika
    • Październik 24, 2016
    Odpowiedz

    Cześć
    W jaki sposób wycisnąć sok z awokado? Nie lepiej jest go dodać do blendera?

      • Ania
      • Październik 28, 2016
      Odpowiedz

      Można i blenderować, akurat w przypadku awokado nie ma resztek więc pójdzie i w blenderze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 shares

Kategorie