Wpis dedykuję osobom, które są na diecie oraz tych co wiedzą, że odczują zbyt wysokie wyrzuty sumienia po odejściu od świątecznego stołu. Przedstawiam Wam kilka przepisów, które zastąpią Wam tradycyjne ciasta z białej mąki i masy. Są proste do zrobienia, nie wymagają dużo nakładu pracy i są smaczne.

Jeżeli dopiero zaczynasz zmianę swoich nawyków żywieniowych to pamiętaj, że organizm musi się odzwyczaić do słodkiego smaku. Każdy jest w stanie to zrobić, bo cukier to uzależnienie. Jak to zrobić? Najprościej wystarczy zrobić sobie przerwę, a słodkie desery zastępować takimi, jak te poniżej. Po kilku tygodniach, u mnie ten proces trwał miesiąc, organizm odczuwa słodki smak o wiele mocniej, stąd czekolada gorzka nie jest wcale taka gorzka, tylko słodka, a na widok słodkich cukierków Cię mdli. Najtrudniej jest zacząć, dlatego, że większość osób jest uzależniona od cukru. Dlaczego tak się dzieje? Bo cukier jest wszędzie. Ostatnio czytając etykietę chleba znalazłam w składzie cukier.

*
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia maksymalne dzienne spożycie białego cukru i innych przetworzonych cukrów prostych nie powinno przekraczać 10% zapotrzebowania kalorycznego. W przypadku diety przeciętnej kobiety jest to około 50 g w diecie 2000 kcal.

*

Jedna łyżeczka cukru to 5 g

*

Czyli dziennie możesz zjeść 10 łyżeczek. Pamiętaj, że nie jest to cukier, który wyjmujesz sobie z cukiernicy, a cukier ukryty w produktach zarówno występujący naturalnie i jako dodatek do żywności. Jeżeli chcesz sobie to wyobrazić to idź do lodówki lub szafki i poczytaj kilka etykietek i odszukaj ile cukru jest w kaszy gryczanej, ile w serku, czekoladzie i jogurcie, cukier znajduje się również w owocach.

Sprawdźmy, ile cukru znajduje się na czekoladzie Milki 300g. Cukry to aż 47,5 g w 100 gramach produktu!!! Jedząc 100 gram czekolady ładujecie w siebie maks dziennego spożycia. A co z cukrami z pozostałej części dnia? Nawet, jak nie spożywaliście nic słodkiego, to i tak w produktach pozornie niesłodkich znajduje się cukier (kasza 1g cukru, sery, serki, ziemniaki 0,8 g, bataty 4,2 g (łyżka cukru), jabłko małe 10 gram (dwie łyżeczki cukru). Ostatnio usłyszałam pewną “mądrość”, że mózg żywi się cukrem i trzeba jeść słodycze. Owszem, mózg żywi się glukozą, ale glukozę należy wprowadzać za pomocą węglowodanów złożonych, a nie w formie łatwo dostępnej z cukierków i batonów, bo raz, że nie ma w tym żadnych wartości, dwa katujecie w ten sposób trzustkę, która za jakiś czas da Wam o tym znać o ile już teraz nie zaczęła. Na dziś wystarczy już o cukrach, bo to zbyt obszerny temat. Zajmę się tym w przyszłości, a teraz zapraszam na deserki 🙂

milka

1. Domowe bounty w 10 minut

 

Składniki:

  • 200g wiórek kokosowych
  • puszka mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego
  • czekolada 80%

Wszystkie  oprócz czekolady  blendujemy, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy  do lodówki a następnie formujemy batony, które wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada przestygnie możemy polać nią batony lub zanurzyć je w niej. Batony trzymamy w lodówce.

chocolate-524749_960_720

2. Rafaello w 10 minut

Składniki:

  • 200g sera twarogowego chudego
  • 25g jogurtu naturalnego
  • 10g kokosowej odżywki białkowej lub ksylitolu
  • 10g mąki migdałowej (można ją zrobić w domu np. mielić migdały w termomixie)
  • 20g wiórków kokosowych (zostawiamy trochę do obtoczenia)
  • 15g migdałów

Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kulki i wciskami po jednym migdale w każdą. Obtaczamy w pozostałych wiórkach. Przechowujemy w lodówce.

rafaello

3. Pierniki z batatów

  • 500 g ziemniaków słodkich
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g ksylitolu
  • płaska łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu (ojej, miód, no trudno)
  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • 5o0 g mąki gryczanej
  • przyprawy – cynamonu, kardamonu, imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Bataty należy ugotować. Następnie umieścić je w robocie kuchennym (powinien dać radę mikser) Po zblendowaniu dodajemy mąkę, roztopione masło i całą resztę (przyprawy, soda, proszek do pieczenia, miód, kakao, ksylitol). Wyrabiamy ciasto ręką. Uformowana kula ląduje w lodówce na godzinę. Następnie należy kulę wyjąć i rozwałkować. Ciasto należy podsypywać mąką. Wycinamy pierniczki i pieczemy przez 15-20 minut w 160 °C.

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (80 %)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • wiórki niesiarkowane (np. z lidla)

Czekoladę roztopić w rondlu, lub w kąpieli wodnej, dodać olej i wylewać na pierniki. Pierniki nie muszą byc idealnie czekoladowe, można zrobić zygzaki z czekolady i posypać wiórkami.

platzchen-1881773_960_720

4. Ciasto nerkowiec

Spód – tortownica 21 cm

  • 150g tartych migdałów lub całych jeżeli mamy możliwość zmielenia
  • 30g masła orzechowego (domowe masło orzechowe)
  • 15g oleju kokosowego

Przygotowanie: Migdały mielimy dodajemy do nich masło i olej. Spód układamy na tortownicy wyłożonej papierem i ładnie wyrównujemy. Wkładamy na 30 minut do lodówki

Masa:

  • 200g nerkowców
  • 80ml mleka kokosowego lub krowiego
  • 50g gorzkiej czekolady 80%
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu

Nerkowce zalewamy wrzątkiem na pół godziny. Czekoladę należy rozpuścić w rondlu z olejem kokosowym. Wystudzone nerkowce mielimy w blenderze i dodajemy resztę składników. Mase wylewamy na spód, który chłodzi się w lodówce.

Polewa:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 30ml mleka kokosowego lub krowiego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z olejem kokosowym i mlekiem. Roztopioną masę układamy na nasze ciasto. Na wierzch można dodać borówki lub płatki migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy wszystko zastygnie jest już gotowe.

ice-cream-1613798_960_720

5. Praliny w 10 minut

  • szklanka płatków owsianych
  • 120 g mascarpone
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki  ksylitolu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • wiórki do obtoczenia
  • opcjonalnie posiekane orzechy włoskie

Mascarpone mieszamy z jogurtem kawą, dodajemy kakao i ksylitol. Dodajemy płatki (można zmiksować płatki w termomixie). Jeżeli masa będzie za gęsta dodać łyżkę jogurtu, jeżeli jest za rzadka dorzucamy płatki. Z masy formujemy kulki i obtaczałam ją w wiórkach. Opcjonalnie można dodać posiekane orzechy włoskie do masy.

rum-1871512_960_720

6. Ciasto gryczane

  • 2 torebki kaszy
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100-150 g czekolady gorzkiej 70-90%
  • łyżka kopiasta kakao
  • łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • łyżki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Zagotować kaszę.
  2. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
  3. Do czekolady dodać kaszę i wszystko zmiksować.
  4. Wlać jogurt. Wbić jajko i dodać przyprawy i sodę, wszystko wymieszać.
  5. Masę wlać do małej podłużnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 30 minut w 180 stopniach. Poddawać po ostygnięciu z sosem malinowym.

img_3980-e1446674472940-1024x669 img_4011-e1446674169437-1024x690