Aronia jest owocem, który ze względu na zawartość polifenoli  (antocyjaniny, procyjanidyny i kwas chlorogenowy) korzystnie  wpływa na stężenie glukozy, insuliny, cholesterolu i triglicerydów we krwi.

Działanie przeciwcukrzycowe

Związki czynne zawarte w aronii wpływają na złagodzenie przebiegu cukrzycy poprzez zmniejszenie nasilenia choroby. Aronia zmniejsza uczucie głodu i pragnienia. Antocyjany powodują zmniejszają poziom glukozy we krwi oraz hamują wchłanianiane cukrów w jelicie cienkim (mniejsza glikemia po posiłku).

◊ Aronia obniża indeks glikemiczny roztworu cukrów prostych.

◊ Badania na ludziach, którzy pili roztwór glukozy wraz sokiem za aronii wykazały, że u wszystkich osób pijących sok stwierdzono obniżenie wchłaniania cukru. Dla osób w wieku 20–30 lat indeks glikemiczny wynosił 60,2–63,5 (przypominam, że indeks glukozy powinien wynieść 100) a u osoby w wieku 60 lat nawet 46,8!

***

Sok aroniowy podawany szczurom z cukrzycą przyczyniał się do redukcji hiperglikemii o ponad 40 %!!!

***

◊ Spożywanie soku z aronii przez 3 miesiące u pacjentów z insulinoniezależną cukrzycą przyczyniło się do zmniejszania stężenia glukozy na czczo.

◊ Sok aroniowy korzystnie wpływa na poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c

najbogatszym-zrodlo-polifenolinajwyzsza-zawartosc-zwiazkow-polifenolowych-odnotowano-w-owocach-aronii-2080-mg%2f100-g

Polifenole

Znajdują się w roślinach, owocach, warzywach i budzą coraz więcej emocji, jako związki, które dzięki swoich właściwościom antyoksydacyjnym mogą być stosowane przy chorobach nowotworowych. Wynika to przede wszystkim z ich właściwości przeciwutleniających. Dodatkowo posiadają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne. Co za tym idzie, dobrze wpływają na serducho i układ krążenia.

najbogatszym-zrodlo-polifenolinajwyzsza-zawartosc-zwiazkow-polifenolowych-odnotowano-w-owocach-aronii-2080-mg%2f100-g-1

Antocyjany

Naturalne barwniki roślinne należące do flawonoidów. Nadają roślinom barwy, gromadzą się na powierzchni tkanek chroniąc jednocześnie przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe.

Aronia właściwości

  • właściwości przeciwnowotworowe
  • zapobiega cukrzycy
  • zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego
  • własciwości przeciwutleniające

Działanie przeciwnowotworowe

Dzięki polifenolom możliwe jest zahamowanie procesów niszczących komórki i powodujące mutacje na wczesnych etapach. Badania wykazały, że aronia wpływa na raka jelita grubego oraz hamuje niektóre procesy we wczesnych stadiach różnych typów nowotworów. Ponadto zmniejsza skutki oddziaływania na organizm czynników mutagennych spowodowanych zanieczyszczeniami środowiska oraz styl życia.

Działanie na układ sercowo- naczyniowy

Owoce aronii mogą wpływać pozytywnie na różne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. W badaniach in vitro polifenole wykazywały zdolność do ochrony i regeneracji komórek śródbłonka, a tym samym poprawy ich funkcjonowania. Sok i preparaty z aronii odgrywają istotną rolę w leczeniu angiopatii cukrzycowej (angiopatia to uszkodzenie naczyń, które odżywiają narządy).

***

Masz cholesterol? Pij sok z aronii!

***

W badaniach na zwierzętach, jak i z udziałem ludzi, wykazano korzystne oddziaływanie aronii w hiperlipidemii i hipercholesterolemii.

Badanie przeprowadzone na mężczyznach, którzy pili szklankę soku z aronii dziennie przez  okres 6 tygodni spowodowało zmniejszenie zawartości cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i triacylogliceroli we krwi oraz wzrost HDL

aronia-1

Działanie przeciwutleniające

Antocyjaniny, witaminy i pozostałem składniki zawarte w aronii zapobiegają tworzeniu się w nadmiarze wolnych rodników, które mają szkodliwe działanie na organizm. Nadmiar wolnych rodników związany jest z nieprawidłową dietą, stylem życia, używkami, stresem, czynnikami środowiska.

Największą zawartością polifenoli charakteryzują się soki aroniowe niepasteryzowane około 11 mg/l.

Aronia właściwości


źródło:
1. Antcyjany – polifenole i ich własciwości. Urszula Szymanowska Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Biochemii i Chemii Żywności
2. Związki polifenolowe w owocach i warzywach *Edyta Gheribi Instytut Turystyki i Rekreacji, Akademia Wychowania Fizycznego, Warszawa Dyrektor Instytutu: dr hab. prof. AWF Ludwik Mazurkiewicz
3. Małgorzata Białek i wpół. Aronia, jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej.
4.Jan Niedworok, Franciszek Brzozowski
5.Badania nad biologicznymi i fitoterapeutycznymi właściwościami antocyjanin aronii czarnoowocowej
6.Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott odmiana Viking – Aronia czarnoowocowa, Aronia czarna Rosaceae (Różowate)
7.M Gawryś. Aronia w diecie diabetyków.
Aronia właściwości