Bułki gryczane to pomysł na zastąpienie pospolitego pieczywa z białej mąki. W taką bułkę możesz  napakować rzodkiewkę, kurczaka, roszponkę, pomidora, cebulę czerwoną i masz super kanapkę do pracy, a nawet i obiad. 

Bułki gryczane są bez laktozy i bez glutenu.

Zobacz inne przepisy: chleb bezglutenowy z ziarnami kruchy
chleb bezglutenowy z ziarnami wilgotny
kasza gryczana, która jest lepsza

PRZEPIS NA BUŁKI GRYCZANE

Bułki gryczane

 

SKŁADNIKI:

  • 0.5 kg mąki gryczanej
  • 400 ml wody
  • 40 gramów drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • dodatkowo czarnuszka, sezam, nasiona chia lub słonecznik

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże roztopić w kilku łyżkach ciepłej, letniej wody i dodać cukier. Odstawić na 15 minut aby wystartowały. Mąkę wsypać do miski, dodać sól oraz rozrobione drożdże, olej i wodę. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie uformować bułki na blaszce do pieczenia i papierze (z tej porcji wyszło mi 6 bułek) i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie można nagrzać piekarnik. Jeżeli bułki trochę podrosną to wsadzamy je do piekarnika i  pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut (góra dół).

Opcjonalnie można posypać przed upieczeniem czarnuszką i słonecznikiem.

Bułki nie są wyrośnięte, więc się nie martwcie tym po upieczeniu. Jeżeli Wam popękają to również jest to w porządku.

Bułki również nie wychodzą słone, to zostawiam Wam do ustalenia samemu przy kolejnym razie w którym będziecie piekły buły.

SMACZNEGO!

16839793_1940014689555841_153291540_n

Bułki bezglutenowe  przepis bułki gryczane Bułki gryczane

Zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama

TOWSRODKU.PL (5)

Ania