Powiem szczerze, że to moja pierwsza wariacja dotycząca pieczenia chleba kokosowego. Chleb składa się tylko z wiórek kokosowych i jajek.  W internecie znalazłam przepis na chleb paleo, ale trochę go zmodyfikowałam i efekt jest super! Chleb ładnie wyrósł i jest puszysty. Wyglądem przypomina stary, pszenny chleb z makiem, więc świetnie można oszukać mózg, który zaczyna przygodę z odstawieniem białego pieczywa.

Chleb kokosowy bezglutenowy

Mała uwaga. Wszystkie wiórki zmiksowałam w termomixie i zrobiło mi się coś w rodzaju smalcu kokosowego z wiórkami. Spróbuj zblendować wiórki w blenderze (albo zmiksować mikserem), aż do powstania wilgotnej konsystencji z której można formować nierozpadające się kulki po ściśnięciu.

Tabela odżywcza wiórek kokosowych dostępna jest tutaj: Wiórki kokosowe, wartość odżywcza

Chleb kokosowy

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów wiórek kokosowych
  • 7 jajek
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • do posypania chia lub czarnuszka


PRZYGOTOWANIE:

Wiórki zblenduj, aż powstanie z nich wilgotna masa. W oddzielnej misce ubij krótko jajka (2 minuty). Dodaj sodę, sól i ocet jabłkowy. Wymieszaj. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszają szpatułką. Konsystencja ma przypominać ciasto na racuchy, nie za gęste nie za rzadkie. Jeżeli ciasto jest gęste – dodaj jajko. Wyłóż ciasto do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp chleb czarnuszką lub chia. Piecz w 175 stopniach przez 45 minut.

Chleb wychodzi bardzo puszysty.

SMACZNEGO!

Chleb kokosowy bezglutenowy Chleb kokosowy bezglutenowy chleb insulinoopornosc chleb pcos Chleb kokosowy bezglutenowy

Zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama

TOWSRODKU.PL (5)

Ania