Bez czarny jest krzewem, którego właściwości znane są od wielu lat. Wykorzystywany w ziołolecznictwie, jako środek przeciwzapalny i zwalczający wolne rodniki powstałe na skutek stresu oksydacyjnego. W lecznictwie stosuje się głównie kwiat oraz owoc, ale korzenie, kora i liście również mają swoje zastosowanie.

Co to jest stres oksydacyjny? Kliknij

 

Bez zawiera substancje mające działanie antyoksydacyjne, które przydatne są przy stanach gorączkowych. Ponadto posiada właściwości moczopędne i pozytywnie działa na naczynia krwionośne. Kwiaty bzu zawierają głównie

  • kemferol (flawonoid)
  • kwercetynę, (flaonoid)
  • izokwercetynę, (flawonoid)
  • rutyna, (flawonoid)
  • kwas kawowy,
  • kwas chlorogenowy
  • olejki eteryczne

 ”W czerwcu jego gałązki uginają się pod ciężarem kiści białych, gorzko pachnących kwiatów, jesienią mieni się pękami drobnych, połyskliwo-czarnych jagód”

Kwiaty i owoce bzu zawierają polifenole

Większą liczbę polifenoli znajduje się w kwiatach bzu, ale  zarówno kwiat, jak i owoc są bogatym źródłem polifeonoli.

[message_box title=”” text=”Flawonoidy są składnikami roślin, które stosuje się w ziołolecznictwie. Flawonoidy są nietoksyczne  i w chorobach przewlekłych mogą być stosowane przez dłuższy czas. Substancje te gromadzą się głównie w warstwach powierzchniowych roślin, nadając im intensywną barwę. Przywabiają pożyteczne owady, zapewniają roślinom ochronę przed pasożytami, chorobami i szkodliwym działaniem promieniowania UV. Flawonole w postaci glikozydowej są rozpowszechnione w świecie roślinnym.”]

Najbardziej rozpowszechnione flawonole to właśnie rutyna, kwercetyna, hesperydyna i kemferol. Ich działanie wpływa na śródbłonek naczyń, dzięki czemu zapobiega wybroczynom, żylakom, miażdżycy. Wykazują właściwości przeciwzapalne.

Kwas kawowy jest silnym przeciwutleniaczem.

Kemferol, jeden z najbardziej popularnych flawonoidow. Ma działanie spazmolityczne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwgrzybicze.

Kwercetyna (jej pochodną jest rutyna) występuje w kwiatach, liściach i łodygach wielu roślin. Posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników,  co oznacza, że działa ochronie na komórki. Posiada silne działanie przeciwzapalne poprzez spowolnienie wydzielania histaminy. Aktywność przeciwrodnikowa kwercetyny zależy od pH środowiska i wzrasta w kierunku zasadowym.

Rutyna, który jest związkiem o znacznej aktywności biologicznej i farmakologicznej. Owoce bzu znajdują zastosowanie, jako lek moczopędny, przeciwzapalny i odtruwający. Rutyna zalecana jest, aby była spożywana z witaminą C, której pomaga wydłużyć działanie i hamuje jej utlenianie.

kwiaty bzu

Jak zbierać kwiaty i owoce bzu?

Kwiaty zbieramy pomiędzy majem a początkiem czerwca. Należy zbierać je w słoneczny dzień – zebranie ich na mokro spowoduje utratę barwy. Jeżeli kwiaty bzu opadają może to oznaczać, że jest już za późno na zbiór. Owoce zbieramy w sierpniu i wrześniu, kiedy wszystkie są już całkowicie dojrzałe i czarne (zielonych nie zbieramy). Suszenie kwiatów odbywa się bez dostępu słońca w temperaturze 35 stopni i następnie takie ususzone kwiaty (szypułki nie muszą być suche) przeciera się przez sitko. Suszenie owoców powinno odbywać się w temperaturze 35 stopni, maksymalnie 50 stopni. Następnie oddziela się szypułki. Liście należy zbierać jeszcze przed powstaniem kwiatów. Kora i korzeń to termin luty/marzec.


Pamiętacie, jak babcia powtarzała, że nie można jeść bzu, bo jest trujący? Zawsze zastanawiało mnie dlaczego.

W niedojrzałych jeszcze owocach bzu występuje glikozyd cyjanogenny, który w większych ilościach jest szkodliwy dla człowieka i jest jedną z największych trucizn. Dawka śmiertelna wynosi (1 mg na 1 kg masy ciała). Ale spokojnie, podobne substancje znalezc można w manioku, nasionach lnu i owocach pestkowych. Badania przeprowadzane przez duńskich naukowców mówią, że zebranie kwiatów czarnego bzu po osiągnięciu 10% fazy ich dojrzałości, a następnie sposób ich obróbki (wysoka temperatura) niszczy szkodliwe działanie glikozydów cyjanogennych.

W następnym tygodniu zaczynam przerabianie kwiatów. 🙂

bez


Zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama

TOWSRODKU.PL (5)

Pozdrawiam,

Ania


Blog ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się na blogu należy skonsultować się z lekarzem.

źródło:
1. Glikozydy cyjanogenne, bo wszystko jest i nic nie jest trucizną. Magdalena Habuz
2.Molekularne mechanizmy działania flawonoidów na procesy komórkowe zachodzące w ludzkich fibroblastach Marta Moskot
3. Jan Dyduch BEZ CZARNY – CHARAKTERYSTYKA BIOLOGICZNA, WYKORZYSTANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE, KOSMETYCE I GOSPODARSTWACH DOMOWYCH. CZ. I
4. BARBARA KOŁODZIEJ, KATARZYNA DROŻDŻAL WŁAŚCIOWŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE KWIATÓW I OWOCÓW BZU CZARNEGO POZYSKIWANEGO ZE STANU NATURALNEGO.
5. Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka Health – promoting effect of quercetin in human diet Agnieszka Kobylińska, Krystyna M. Janas