Jeżeli interesuje cię tylko przepis na chleb – zjedz niżej. Tutaj trochę wstępu o pieczywie w diecie.

Rozpoczynając swoją drogę do poprawy zdrowia, zastanawiacie się często czym zastąpić chleb. Ja jednak pragnę nadmienić, że nie każdy musi rezygnować z pieczywa, może inaczej – z białego pieczywa, które dominuje to i owszem warto się nad nim zastanowić. Bowiem pod nazwą “pieczywo” kryje się bardzo wiele – biała bułka z konserwantami i cukrem, chleb zabarwiony karmelem, pieczywo wielozbożowe składające się z 80% mąka pszennej a 10% mąki pełnoziarnistej (to też mąka pszenna tyle, że nieoczyszczona). Drożdżóweczka na drugie śniadanie z marmoladą, ciasta i słodycze i inne. I tutaj faktycznie rezygnacja z pieczywa może odnieść fajny efekt, jednak pieczywo to również chlebek wypiekany z mąki z pełnego przemiału i zjedzenie go, jako dodatku do sałatki w dobrze ułożonej diecie nie zaszkodzi, jeżeli mamy nietolerancję, celiakię i swoje odczucia, że jest nam źle po nim – tak też się zdarza – to wiadomo, że go unikamy.

A co w przypadku innych chorób, które często Wam towarzyszą? Moje drogie Panie, pisząc te wpisy staram się opierać na tym co nauka i badania nam dały, zdala mi od skrajności, gdyż wierzę, że skrajność nie idzie w parze z pojęciem holistycznym, które jest dla mnie najważniejsze. Ważny jest człowiek, nie tabelki, toteż również nie zawsze badania (jednak warto na nich się opierać). Jeżeli ktoś się źle czuje po pieczywie, pomimo braku nietolerancji to nie będę polemizować, że ma to jeść i koniec. Niemniej brak jest badań klinicznych, które potwierdzają nakaz eliminacji glutenu przy insulinooporności i zaburzeniach związanych z pracą tarczycy, jeżeli nie występują do tego przesłanki (nietolerancja, celiakia, alergia). Zawsze możesz odstawić na jakiś czas podejrzane produkty i do nich powrócić i obserwować swoje samopoczucie. Ja również mam swoje obserwacje, które no cóż, nie są poparte badaniami klinicznymi, może jeszcze nie są? Jednak to tego również staram się podchodzić z pewną ostrożnością.

Jeżeli twoja dieta jest dobrze zbilansowana, to kanapka z mąki pełnoziarnistej z upakowaną porcją rzodkiewek, sałaty, szpinaku znajdzie swoje miejsce w twoim jadłospisie. Jedzenie na śniadanie kanapki (nawet pełnoziarnistej), na drugie śniadanie kanapki, kiedy w twojej torbie zaciera rączki kolejna kanapka i tak dzień w dzień – nie jest dobrym pomysłem.

kanapka-vs-kanapka

Dlaczego odstawienie produktów z białej mąki się u niektórych sprawdza? Bo takie osoby sięgają po inny rodzaj pożywienia i szukają czegoś innego, jedzą zdrowiej (nie zawsze, zazwyczaj). Rezygnacja z białej mąki to również rezygnacja z ciasteczek, ciast, deserów, sosów itp. – same rarytasy dnia powszedniego. Często to również zmiana swojego kanapkowego jadłospisu i biało-mącznego na rzecz pełnego ziarna oraz innych potraw. A nie ukrywajmy, dużo osób wywodzi się z domów w których biała mąka to główny składnik wszystkiego.

Przepis na chleb bez mąki

przepis na chleb bez mąki

 

 

czym-zastapic-chleb

Uwaga: ten rodzaj chleba należy kroić dopiero po ostygnięciu. Taka proporcja powinna spowodować, że nie powinien się kruszyć. Ten rodzaj wychodzi wilgotny w środku. Za tydzień podam wersję na bardziej “chrupiący i cięższy” chlebek

Pieczenie: 50 minut 180 stopni
Forma: keksówka mała

SKŁADNIKI

  • 10 łyżek siemienia lnianego świeżo zmielonego
  • migdałów 60 g (1/2 szklanki)
  • płatki owsiane 130 g (1,5 szklanki) – możesz użyć bezglutenowych płatków
  • łyżka syropu klonowego lub miodu lub ksylitolu
  • 4/5 łyżek oleju kokosowego płynnego
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody (425 g)
  • ziarna słonecznika 120g (1 szklanki)
  • dwie szczypty soli
Suche składniki należy wsypać do miski. Do letniej wody dodać olej i miód lub ksylitol lub syrop klonowy. Odstawić na 3 godziny. Masę włożyć w keksówkę wcześniej wysmarować ją olejem kokosowym. Piec przez godzinę. Upieczony chleb wyjąć z foremki (ostrożnie) i wystudzić. Kroić ostrym nożem po wystudzeniu. Ten chlebem utrzymuje świeżość bardzo długo.
*
Za tydzień podam przepis na inny chleb bez płatków owsianych, ale za to z gryczanymi otrębami.
prosty zdrowy chleb

Przepis na chleb bez mąki Przepis na chleb z ziarnami Przepis na chleb bez mąki


Jeżeli interesujesz się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi płodności, możesz czytać mojego bloga, a jakże, a dodatkowo, możesz skorzystać z tej opcji i dzierżyć za chwilę w dłoniach e-magazyn Chcemy Być Rodzicami w którym znajdziesz moje niepublikowane wcześniej teksty lub zamówić prenumeratę papierową na którą również otrzymasz – 20%.

kup-roczna-elektroniczna-prenumerate-1


Zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama

TOWSRODKU.PL (5)

Ania

 

Przepis zaczerpnięty z Jadłonomia, która to zaczerpnęła przepis z My new root. Przepis po modyfikacjach własnych 🙂