Czosnek i jego właściwości. Czosnek polski vs chiński

garlic-1039563_1920

Czosnek od wielu wieków ceniony jest ze względu na swoje właściwości zdrowotne i terapeutyczne. Czosnek działa na bakterie, grzyby oraz wirusy. Dodatkowo wykazuje działanie antynowotworowe.

Za sprawą fitoestrogenów może zmniejszać objawy PMS i menopauzy, ze względu na blokowanie receptorów estrogenowych, obniżając przez to aktywność estrogenów w organizmie (nie ilość estrogenów, tylko aktywność).

Naturalne sterole roślinne zawarte w czosnku blokują receptory estrogenowe.

czosnek

Kto nie powinien jeść czosnku?

Osoby uczulone na czosnek, oraz te, które przyjmują  leki rozrzedzających krew (np. warfaryna, aspiryna) i osoby przed zabiegami operacyjnymi.

Najważniejszy składnik czosnku

Najważniejszym związkiem, jakim warto się zainteresować w czosnku jest ALLICYNA – lotny związek siarkowy o charakterystycznym zapachu, właściwościach bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych.

alicyna-natualny-antybiotyk

Allicyna zmniejsza krzepnięcie krwi, obniża poziom lipidów i cholesterolu, zapobiega zmianom w ścianach żył i tętnic, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śluzu w oskrzelach. To dzięki niej czosnek ma taki zapach.

Badania sugerują, że istotnie wpływa na Helicobakter pylori, bakterię, która wywołuje wrzody żołądka.

Czy wiesz, że….

czosnek-3
 ***

Właściwości czosnku

Czosnek zwiększa właściwości obronne organizmu wzmacniając i regulujące reakcje komórkowe układu immunologicznego.
Zwiększa odporność. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, zmniejsza odkładanie lipidów  i zapobiega chorobom układu krwionośnego.

dobry-na-grype-czosnek
***
Działanie czosnku


Przeciwbakteryjne działanie czosnku

Czosnek niszczy bakterie Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych.

Przeciwgrzybicze działanie czosnku 

Czosnek działa na grzyby – Candida torulopsis, Tripchophyton (grzybica skróry), Cryptococcus (grzybice skóry i organizmu), Aspergillus (aspergiloza), Trichosporon (grzybice skóry i organizmu) czy Rhotodorula (grzybica skóry).

Przeciwwirusowe 

Jest to najmniej poznany dział, ale badania do tej pory wykazały, że działa na wirusy Herpes Simplex typ 1 i 2, Influenzae B virus (grypa), Parainfluenzae virus typ 3 (wirus paragrypy), Cytomegalovirus (cytomegalia), Rhinovirus typ 2 (zakażenia górnych dróg oddechowych) i Vesicularvirus (pęchęrzykowe zapalenie jamy ustnej).

 

Najstarsze wiadomości o stosowaniu czosnku sięgają czasów neolitycznych i pochodzą z ok. 3000 lat p.n.e.

 

Właściwości odżywcze czosnku

wlasciwosci

Co to są flawonoidy

Flawonoidy są składnikami roślin, które stosuje się w ziołolecznictwie. Flawonoidy są nietoksyczne i w chorobach przewlekłych mogą być stosowane przez dłuższy czas. Substancje te gromadzą się głównie w warstwach powierzchniowych roślin, nadając im intensywną barwę. Przywabiają pożyteczne owady, zapewniają roślinom ochronę przed pasożytami, chorobami i szkodliwym działaniem promieniowania UV. Flawonole w postaci glikozydowej są rozpowszechnione w świecie roślinnym.

Kwercetyna

Kwercetyna występuje w kwiatach, liściach i łodygach wielu roślin. Posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników, co znaczy działa ochronie na komórki. Posiada silne działanie przeciwzapalne poprzez spowolnienie wydzielania histaminy.

Czy wiesz, że….

czosnek-z-chin

 

Jak odróżnić czosnek polski i ten z Chin?

Biorąc pod uwagę, że większość hipermarketów musi posiadać karteczki z krajem pochodzenia – wystarczy przeczytać kraj pochodzenia czosnku. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na cenę.

garlic-1433528_1920

Czosnek polski vs czosnek z Chin – czym się różnią

W kwartalniku “Żywność, nauka, technologia i jakość” zostały opublikowane badania w których porównano właściwości czosnku polskiego i czosnku z Chin.

Wiele artykułów, które opisują różnice pomiędzy czosnkami oprócz groźnych haseł w stylu “Czosnek z Chin to zabójca” nie wnosi konkretnych informacji popartych źródłami. Ale, przyznaję, że morderczy czosnek wpływa na wyobraźnie.  Skupmy się jednak na tym co zbadane.

parmesan-1002838_1920
Porównanie właściwości polskiego czosnku “Harnaś”  i czosnku z Chin – badania

Celem badań było porównanie potencjału

  • przeciwutleniającego (czyli zdolność do wymiatani wolnych rodników, które psują nasz organizm)
  • właściwości przeciwgrzybiczych
  • cytotoksyczność (działanie toksyczne na określone komórki)

Wyniki badań, które jak widać, nijak mają się do artykułów, które powstały do tej pory na temat czosnku

  • Czosnek chiński charakteryzował się zbliżoną zawartością związków fenolowych do czosnku polskiego

Co to są fenole

Fenole wpływają toksycznie na większość mikroorganizmów. Mają działanie przeciwutleniajace i przeciwwolnorodnikowe.

  • Obie badane próbki czosnku wykazały zdolność do niszczenia wolnego rodnika DPPH. Czosnek chiński we wszystkich badanych stężeniach wykazywał się wyższą zdolnością do niszczeni rodnika DPPH, niż polska odmiana Harnaś.
  • Ekstrakty z polskiego i z chińskiego czosnku wykazywały podobną zdolność do wyłapywania toksyn. Ekstrakt z czosnku polskiego silniej wyłapywał (chelatował) jony żelaza(II), a ekstrakt z czosnku chińskiego jony miedzi(II).

Co to jest chelatowanie

Chelatowanie to zdolność wiązania z metalami i minerałami  w organizmie człowieka. Chelat łapie toksynę w szpony – dzięki temu możliwe jest usunięcie toksyny z organizmu.

  • Wodny ekstrakt z czosnku chińskiego hamował wzrost i rozwój drożdży Saccharomyces cerevisiae (typowe drożdże używane w badaniach laboratoryjnych) . Ekstrakt z czosnku polskiego nie wykazywał takiego działania. Być może nie wykazywał na tą określoną odmianę drożdży, co nie znaczy, że nie ma właściwości przeciwgrzybiczych.

Podsumowując czosnek z Chin, biorąc pod uwagę działanie przeciwrodnikowe i zawartość fenoli nie wykazuje znaczących różnic w porównaniu z czosnkiem z Polski.

garlic-1504513_1920

1. Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw Agata Wawrzyniak,  Monika Krotki, Beata Stoparczyk
2. Magdalena Matysia i inni. Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku pochądzącego z Polski i z Chin.
3.Anna Kędzia. Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.)
4. Czosnek pospolity (Allium sativum L.) – cenna roślina przyprawowo-lecznicza. Agnieszka Sawicka
5. Tomasz Mrozowski. Miażdżyca
6. Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne Garlic as a herb shaping healthful properties, Małgorzata Kwiecień, Anna Winiarska-Mieczan
7. Związki fenolowe pochodzenia naturalnego. DANUTA WOJCIESZYŃSKA, ADAM WILCZEK

Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! 

Będzie mi miło

Related Posts

by
Witaj, nazywam się Ania i tworzę to miejsce z myślą o osobach, które starają się o dziecko i interesują się swoim zdrowiem. Zdrowie to również jedzenie, przepisy i wolny czas. :)
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 shares

Kategorie