Forsycja, czyli piękne krzewy ozdobne, które umilają nam życie zwiastując ciepłe, wiosenne dni.  Krzewy forsycji dorastają do wysokości ok. 3 m. Kwitną na żółto – złociście lub żółto – czerwono zanim pojawią się na nich liście.

Gatunki, które są uprawiane w Europie to

  • Forsycja suspensa,
  • Forsycja Vahl – forsycja zwisła,
  • Forsycja viridissima – forsycja zielona,
  • Forsycja Intermedia Zabel – forsycja pośrednia.

 

Dlaczego forsycja jest taka dobra?

Kwiaty forsycji zawierają dużo flawonoidu zwanego rutyną, który jest związkiem o znacznej aktywności biologicznej i farmakologicznej. Owoce forsycji znajdują zastosowanie, jako lek moczopędny, przeciwzapalny i odtruwający. Krzewy forsycji, uprawianej dość powszechnie w Polsce w celach dekoracyjnych, zwykle nie wytwarzają większej ilości owoców – pomimo ich pięknego kwitnienia. Rutyna zalecana jest, aby była spożywana z witaminą C, której pomaga wydłużyć działanie i hamuje jej utlenianie.

Forsycja na przeziębienie

Jeżeli bierze Cię choróbsko, to picie tej herbaty powoduje, że witamina C dłużej będzie działała na organizm. Rutyna posiada właściwości przeciwalergiczne. Od dawna stosowana, jako regulujące przepuszczalność naczyń włosowatych poprawiając przy tym krążenie (żylaki) oraz odporność organizmu.

Flawonoidy są składnikami roślin, które stosuje się w ziołolecznictwie. Flawonoidy są nietoksyczne  i w chorobach przewlekłych mogą być stosowane przez dłuższy czas. Substancje te gromadzą się głównie w warstwach powierzchniowych roślin, nadając im intensywną barwę. Przywabiają pożyteczne owady, zapewniają roślinom ochronę przed pasożytami, chorobami i szkodliwym działaniem promieniowania UV. Flawonole w postaci glikozydowej są rozpowszechnione w świecie roślinnym.

Najbardziej rozpowszechnione flawonole to właśnie rutyna, kwercetyna, hesperydyna i kemferol. Ich działanie wpływa na śródbłonek naczyń, dzięki czemu zapobiega wybroczynom, żylakom, miażdżycy. Wykazują właściwości przeciwzapalne.

Kwercetyna (jej pochodną jest rutyna) występuje w kwiatach, liściach i łodygach wielu roślin. Posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników,  co znaczy działa ochronie na komórki. Posiada silne działanie przeciwzapalne poprzez spowolnienie wydzielania histaminy. Aktywność przeciwrodnikowa kwercetyny zależy od pH środowiska i wzrasta w kierunku zasadowym.


Jak przygotować herbatę z forsycji?


Żeby napić się herbaty z forsycji należy zebrać jej kwiaty na początku wiosny. Następnie kwiaty należy suszyć w miejscu bez dostępu promieni słonecznych i w takich warunkach należy je przechowywać. Takie ususzone kwiaty można parzyć całą zimę. Suszenie może odbywać się również w piekarniku, przy 35 stopniach- 45 stopniach z użyciem termoobiegu.

Aby zaparzyć świeże kwiaty, należy zalać je wrzątkiem (no, może nie takim wrzątkiem, około 80 stopni będzie OK).

Dr Henryk Różański proponuje skropić kwiatki wcześniej alkoholem, co ma za zadanie wydobyć rutynę, być może ma na myśli tutaj stworzenie warunków zasadowych w których np. kwarcetyna wykazuje większą aktywność. Im kwaśniejsze środowisko tym mniejsza aktywność.

Herbata z forsycji ma piękny, wiosenny aromat i kolor.

Herbata z forsycji

forsycja i rutyna jak parzyć forsycję picie forsycji forsycja właściwości forsycja do picia

 

Zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama

TOWSRODKU.PL (5)

Pozdrawiam,

Ania


źródło:
1.ANNA GLISZCZYŃSKA-ŚWIGŁO , HENRYK SZYMUSIAK. INTERAKCJE MIĘDZY SKŁADNIKAMI SUPLEMENTÓW DIETY NA PRZYKŁADZIE KWERCETYNY I WITAMINY C.
2. ANALIZA FITOCHEMICZNA pod redakcją prof. dr hab. Barbary Klimek.
3.NUTRACEUTYKI, ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA – ROLA I BEZPIECZEŃSTWO STOSOWANIA. Regina Olędzka

Blog ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się na blogu należy skonsultować się z lekarzem.