Pokrzywa zwyczajna to roślina, którą wielu z nas uważa za chwast, a szkoda, bo kryje w sobie wiele cennych właściwości.  W ziołolecznictwie wykorzystywane są wszystkie części tej rośliny: ziele, liście, korzenie oraz nasiona pokrzywy, które są  źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z przewagą kwasu linolowego i oleinowego. Pokrzywę można zbierać od czerwca do października.

Pokrzywa  bogata jest w liczne związki np. w związki fenolowe, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu nowotworów. Należą do nich kwasy fenolowe, flawonoidy, garbniki, kurkuminoidy, kumaryny, ligniany i inne.

Flawonoidy
są składnikami roślin, które stosuje się w ziołolecznictwie. Flawonoidy są nietoksyczne i w chorobach przewlekłych mogą być stosowane przez dłuższy czas. Substancje te gromadzą się głównie w warstwach powierzchniowych roślin, nadając im intensywną barwę. Przywabiają pożyteczne owady, zapewniają roślinom ochronę przed pasożytami, chorobami i szkodliwym działaniem promieniowania UV. Flawonole w postaci glikozydowej są rozpowszechnione w świecie roślinnym.

Witaminy i tłuszcze

Pokrzywa w 100 gramach może zawierać aż 600 mg% witaminy C. Znajdziemy w niej witaminy B₂, C, K, B₅. Olej z nasion pokrzywy to źródło wielonienasyconych, jednonienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych z przewagą kwasu linolowego i oleinowego.

Kto powinien pić herbatę z pokrzywy?

  • alergicy,
  • osoby z wysokim ciśnieniem,
  • cukrzycy,
  • osoby z upośledzoną odpornością,
  • osoby z wysokim cholesterolem,
  • osoby z PCOS (liście powinny wpływać pozytywnie i podwyższać poziom, korzeń zmniejsza SHBG co jest niekorzystne badanie). Warto obserwować.
  • osoby, które mają problemy z wypadającymi włosami (zaburzenia tarczycy, Hashimoto)
  • osoby z trądzikiem!

Co daje picie pokrzywy?

  • łagodzenia stanów zapalnych i alergii,
  • redukuje ból,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • wspomaga krążenie,
  • odtruwa organizm,
  • obniża glikemie,
  • pobudza układ odpornościowy (aktywność przeciwdrobnoustrojowa),
  • obniża poziom cholesterolu, chlorku sodu i mocznika,
  • wzmaga diurezę,
  • wspomaga trawienie (ułatwia przemianę materii),
  • przyśpiesza gojenie ran.

Alergicy

Pokrzywa zawiera pochodne tyrozyny, które mają działania przeciwhistaminowe. Ekstrakt z pokrzywy może hamować reakcje zapalne. Pokrzywa może posłużyć do leczenia alergicznego nieżytu nosa, który jest zależny od obecności IgE, którego objawami jest kichanie, świąd, przekrwienie nosa i wyciek z nosa.

Osoby, które cierpią na bóle reumatyczne

Pokrzywa wykazuje pozytywny wpływ i uśmierzeniu bólu spowodowane np. naciągnięciem ścięgien. Wyciągi z liści pokrzywy (Urtica pieczenie dioica) są stosowane jako środków przeciwzapalnych w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Właściwości antyoksydacyjne dla osób z nadmiarem wolnych rodników

Jedno z moim ulubionych właściwości wśród produktów spożywczych. Pokrzywa potrafi zmniejszyć stan zapalny w organizmie oraz zmniejszyć skutki stresu oksydacyjnego. Co to jest stres oksydacyjny – pisałam tutaj. Zobacz, jakie daje objawy.

Nadciśnienie

Pokrzywa obniża ciśnienie – ten efekt jest wynikiem rozszerzania naczyń krwionośnych.

Układ krążenia

Pokrzywa wspomaga układ krążenia ze względu na działanie przeciwzakrzepowe. Co za tym idzie, nie może być stosowana przed zabiegami oraz z innymi lekami, które oddziałują na układ krążenia.

Właściwości hipoglikemiczne

Pozytywne działanie pokrzywy opiera się na zwiększeniu wydzielaniu insuliny dzięki pokrzywie oraz obniżeniu poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo pokrzywa obniża cholesterol i lipidy.

Pokrzywa regeneruje wątrobę

Badanie na szczurach wykazało, że pokrzywa miała pozytywny wpływ na wątrobę i inne narządy u szczurów, które miały w swoim organizmie toksyczny poziom rtęci.

 

Za kilka dni: Wpływ pokrzywy na PCOS 

A tutaj do czego ja używam pokrzywy

Herbata z pokrzywy. IMG_20160516_075603


Zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama

TOWSRODKU.PL (5)


Blog ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się na blogu należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło:
1. Comparison of nutritional properties of Stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours. Bhaskar Mani Adhikari,corresponding author 1 Alina Bajracharya, 1 and Ashok K. Shrestha 2
2.Natural treatment of perennial allergic rhinitis. Thornhill SM1, Kelly AM.
3.Wpływ ekstraktów z pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) na aktywność katalazy w monocytach/makrofagach THP1 The influence of stinging nettle (Urtica dioica L.) extracts on the activity of catalase in THP1 monocytes/macrophages Jolanta Wolska, Katarzyna Janda, Sylwia Szkyrpan, Izabela Gutowska
4.Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne Stinging nettle (Urtica dioica L.) – botanical characteristics, biochemical composition and health benefi ts Karolina Jakubczyk, Katarzyna Janda, Sylwia Szkyrpan, Izabela Gutowska, Jolanta Wolska
5.Mechanizmy leżące u podstaw hipotensyjne właściwości Urtica dioica. Rahila Qayyum , Hafiz Misbah-ud-Din Qamar , Shamim Khan , Umme Salma , Taous Khan ,i Abdul Jabbar Shah
7.Plant extracts from stinging nettle (Urtica dioica), an antirheumatic remedy, inhibit the proinflammatory transcription factor NF-kappaB. Riehemann K1, Behnke B, Schulze-Osthoff K.