3 pomysły na szparagi – zupa, obiad i śniadanie [wyliczone białka, tłuszcze i węglowodany]

3 POMYSŁY NA SZPARAGI

Przedstawiam wam wybrane pomysły na szparagi, które udało mi się zrealizować w ostatnim tygodniu. Szparagi to bardzo fajne warzywko z którego warto korzystać.

O właściwościach szparagów pisałam tutaj. Panie, które mają PCOS, insulinooporność, endometriozę – korzystajcie z uroków szparagów, ale z ich właściwości powinien korzystać każdy.

3 pomysły na szparagi

Zupa krem ze szparagami (porcja – jedna duża, dwie małe)

  • 250 g szparagów,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • koperek świeży,
  • migdały (mogą być płatki lub całe),
  • przyprawy (pieprz, sól z ziołami)

Przygotowanie:

Szparagi umyć  i obrać, jeżeli tego wymagają oraz odłamać końce. Cienkie szparagi można gotować z końcówkami, jeżeli są miękkie. Szparagi zagotować w bulionie, dodać przyprawy.

Ugotowane szparagi zblendować na gładką masę.

Wyłożyć na talerz, polać oliwą z oliwek (dopiero po wyłożeniu na talerz, nie gotować oliwy), posypać dowolną ilością koperku, dodać łyżkę jogurtu i migdały.

pomysły na szparagi IMG_8270

Kcal całość: 450
Białka: 19,9g
Tłuszcze: 34,1g
Węglowodany: 21,9g
Błonnik: 13g
Wymienniki: 1,4

Szparagi zawijane w piersi kurczaka z sosem (2 porcje)

  • 16 sztuk szparagów
  • filet z kurczaka
  • 5 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • świeży rozmaryn
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Przepis na sos

  • łyżka musztardy z grubym ziarnem (kuleczki gorczycy są niezmiksowane)
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek śmietanki kremowej 22% (takiej użyłam do wyliczenia kalori)
  • sól i pieprz

(przepis zaczerpnięty z kwestii smaku, tutaj również znajdziecie przygotowanie, kaloryczność wyliczona dla składników powyżej)

Robiłam również wersję bez boczku i jest bardzo dobra, tylko trzeba mięso spiąć wykałaczkami.

dav

Kcal wyliczone dla całego dania: 750
Białka: 78 g
Tłuszcze: 41 g
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 8 g
Wymienniki: 1

Sos dla całego dania

Kcal wyliczone dla całego dania: 283
Białka: 3,6 g
Tłuszcze: 27 g
Węglowodany: 6 g
Błonnik: 0,4 g
Wymienniki: 0,6

Porcja to około 500 kalori 😉

dav

Szparagi z jajkiem i kiełkami

  • 6-8 szparagów
  • 2 jajka
  • awokado
  • kiełki
  • pieprz, sól ziołowa
  • łyżka octu jabłkowego lub innego
  • łyżka oleju rzepakowego

Szparagi obieramy, obrywamy końce i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Smażymy 2-4 minuty obracając szparagi. W garnku gotujemy wodę z łyżką octu, kiedy zacznie wrzeć robimy łyżką wir i wbijamy jajko. Po 2 minutach wyjmujemy jajko, pilnujemy aby było na miękko.

Szparagi wyjmujemy na talerz, kładziemy jaja, posypujemy kiełkami i przyprawami.

dav

Kcal: 500
Białka: 21 g
Tłuszcze: 42 g
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 8 g
Wymienniki: 1

Jeżeli szukasz pomysłów na dobre jedzenie, zapraszam na isntagram 😉

imnsta

Tagi: , , ,

Related Posts

by
Witaj, nazywam się Ania i tworzę to miejsce z myślą o osobach, które starają się o dziecko i interesują się swoim zdrowiem. Zdrowie to również jedzenie, przepisy i wolny czas. :)
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 shares

Kategorie