Masz insulinooporność? Poznaj 7 produktów, które mogą Ci pomóc

7 produktów dla insulinooporności

Masz insulinoporność i starasz się o dziecko? Nie wiesz, jaką dietę powinnaś stosować i co jeść, aby czuć się zdrowo?

Przede wszystkim – nie wpadaj w panikę :). Wszystko jest do opanowania, a jeżeli dopiero zaczynasz “przygodę” z insulinoopornością, odsyłam Cię do wpisu: Insulinooporność – co jeść, aby uwrażliwić tkanki. Poznasz w nim działanie insuliny oraz zalecenia żywieniowe.

W dzisiejszym wpisie natomiast chciałabym Ci zaprezentować ciekawe dodatki, które warto wprowadzić do diety, jeżeli masz insulinooporność. Musisz jednak wiedzieć, że dodatki powinny stanowić tylko uzupełnienie diety.

Poznaj 7 produktów, które mogą Ci pomóc, jeżeli masz insulinooporność

Kurkuma

Kurkumina została zatwierdzona jako przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny.

Kurkumina, najbardziej aktywny składnik kurkumy, budzi zainteresowanie jako potencjalny środek terapeutyczny w cukrzycy – przede wszystkim dlatego, że jest skuteczny w obniżaniu stężenia glukozy i hiperlipidemii (badania na gryzoniach).

W pewnym badaniu przeprowadzonym na 240 dorosłych ze stanem przedcukrzycowym podawano 250 mg kurkuminy lub placebo. Po dziewięciu miesiącach u żadnej z osób przyjmujących kurkuminę nie rozwinęła się cukrzyca. W grupie, która przyjmowała placebo u 16,4% osób wystąpiła cukrzyca.

Badania o wpływie kurkumy przeprowadzone na ludziach

 

Cynamon

Pół łyżeczki na dzień obniża poziom glukozy we krwi.

Cynamon jest jedną z najstarszych i najbardziej popularnych przypraw, która posiada właściwości lecznicze.

Wykazano, że normalizuje poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzycę typu 2 poprzez poprawę zdolności do reagowania na insulinę. Wyniki badań potwierdzają, że cynamon potrafi obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo.

W jednym z badań pacjenci jedli po filiżance puddingu ryżowego z/ lub bez dodatku ok. łyżeczki cynamonu. Dodanie cynamonu zwolniło szybkość opróżniania żołądka (pokarm zalegał dłużej i dawał sytość) i znacznie spowolnił wzrost poziomu glukozy we krwi.

Nawet mniej niż pół łyżeczki dziennie obniża poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzycę typu 2.

Odkrycie to może oznaczać, że zmniejszenie stężenia glukozy we krwi po posiłku możliwe jest dzięki skróceniu czasu opróżniania żołądka. A dzieje się tak, ponieważ szybkość opróżniania żołądka działa jako główny czynnik w homeostazie glukozy we krwi u osób zdrowych poprzez kontrolowanie dostarczania węglowodanów do jelita cienkiego.

 

Imbir

Obniża stężenie glukozy we krwi na czczo o 10,5%


W pewnym badaniu 88 osób chorych na cukrzycę podzielono na dwie grupy. Każdego dnia jedna grupa otrzymywała placebo, podczas gdy druga przyjmowała trzy 1-gramowe kapsułki proszku imbirowego. Po ośmiu tygodniach grupa, która brała imbir wykazała, że
u jej reprezentantów poziom glukozy we krwi zmniejszył się o 10,5%. W grupie placebo ilość glukozy na czczo wzrósł natomiast o 21%. Wykazano też zwiększoną wrażliwość na insulinę w grupie, która przyjmowała imbir.

Ekstrakt z liści oliwki

Ekstrakt z liści oliwek poprawia wrażliwość na insulinę.

W randomizowanym badaniu z podwójnie ślepą próbą z kontrolą placebo, 46 mężczyzn z nadwagą podzielono na dwie grupy. Jedna grupa otrzymywała kapsułki zawierające ekstrakt z liści oliwy, a druga grupa – placebo. Po 12 tygodniach wyciąg z liści oliwy obniżył oporność na insulinę średnio o 15%. Wzrosła też produktywność komórek produkujących insulinę w trzustce o 28%.

Jagody/borówka

Borówka amerykańska wpływa pozytywnie na poziom glukozy we krwi.

Badania pokazują, że organizm potrzebuje mniej insuliny do równowagi glukozy po posiłku, jeżeli dodamy niego jagody, truskawki, borówki lub jeżyny.

W badaniu z udziałem zdrowych kobiet w Finlandii, badane zostały poproszone o jedzenie chleba żytniego z dodatkiem lub bez (do wyboru) zmiksowanych jagód. Naukowcy odkryli, że dodanie jagód do chleba znacznie zmniejszało skok insuliny po posiłku.

źródło

insulinooporność borówka

 

Czarnuszka (Nigella sativa)

Zaledwie 2 g dziennie zmniejsza insulinooporność.

W jednym z badań 94 pacjentów podzielono losowo na trzy grupy dawkowania. Kapsułki zawierające Nigella sativa podawano doustnie w dawce 1, 2 i 3 g na dobę przez trzy miesiące. Stężenie glukozy na czczo zmniejszono średnio o 45, 62 i 56 mg/dl po 4, 8 i 12 tygodniach. Nigella sativa, czyli stosowana w tym badaniu czarnuszka, nie miała negatywnego wpływu na funkcje nerek i wątroby u pacjentów z cukrzycą w ciągu trwania tego badania. Podsumowując: wyniki tego badania wykazały, że w dawce 2 g dziennie Nigella sativa może być korzystnym środkiem wspomagającym doustne leki hipoglikemizujące u pacjentów z cukrzycą typu 2.

 

Zobacz: Czarnuszka – roślina na wszystkie choroby z wyjątkiem śmierci

 

Spirulina

Zwiększa czułość na insulinę.

Badanie przeprowadzone na osobach zakażonych HIV z rozwijającymi się zaburzeniami metabolizmu glukozy wykazało, że podawanie tym osobom przez 2 miesiące dodatku spiruliny (19 gramów) poprawiło wrażliwość na insulinę u 100% badanych i u 69%, którzy stosowali soję.

Dodatkowo w innym badaniu wykazano pozytywny wpływ na obniżenie poziomu triglicerydów we krwi poprzez dodatek spiruliny do diety.

Wyniki sugerują, że spirulina jest obiecującym środkiem żywności dla pacjentów z cukrzycą. 

spirulina insulinooporność

Źródło:

1.Anti-Hyperglycemic and Insulin Sensitizer Effects of Turmeric and Its Principle Constituent Curcumin. Zeinab Ghorbani,Azita Hekmatdoost  and Parvin Mirmiran
2. The effect of ginger powder supplementation on insulin resistance and glycemic indices in patients with type 2 diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mozaffari-Khosravi H, Talaei B, Jalali BA, Najarzadeh A, Mozayan MR.
3. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO.
4. Olive (Olea europaea L.) Leaf Polyphenols Improve Insulin Sensitivity in Middle-Aged Overweight Men: A Randomized, Placebo-Controlled, Crossover Trial. Martin de Bock,José G. B. Derraik,Christine M. Brennan, Janene B. Biggs, Philip E. Morgan, Steven C. Hodgkinson, Paul L. Hofman  and Wayne S. Cutfield
5. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women. Törrönen R, Kolehmainen M, Sarkkinen E, Poutanen K, Mykkänen H, Niskanen L.
6. Effect of Nigella sativa seeds on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus. Abdullah O Bamosa, Huda Kaatabi, Fatma M Lebdaa, Abdul-Muhssen Al Elq, Ali Al-Sultanb. Azabji-Kenfack Marcel, Loni G Ekali, Sobngwi Eugene, Onana E Arnold, Edie D Sandrine, Denis von der Weid, Emmanuel Gbaguidi, Jeanne Ngogang, Jean C Mbanya.
7. The Effect of Spirulina platensis versus Soybean on Insulin Resistance in HIV-Infected Patients: A Randomized Pilot Study.
8. The effect of Spirulina platensis versus soybean on insulin resistance in HIV-infected patients: a randomized pilot study. Marcel AK1, Ekali LG, Eugene S, Arnold OE, Sandrine ED, von der Weid D, Gbaguidi E, Ngogang J, Mbanya JC.
9. Reverse Insulin Resistance With These 8 Foods

Tagi:

Related Posts

by
Witaj, nazywam się Ania i tworzę to miejsce z myślą o osobach, które starają się o dziecko i interesują się swoim zdrowiem. Zdrowie to również jedzenie, przepisy i wolny czas. :)
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 shares

Kategorie