Święta, to czas w którym lubimy pofolgować i puścić wodze kulinarnych zamiłowań na rzecz panierki, tłustego bigosu, sałatek z majonezem i ciast.
Wiele z Was ostatnio powiedziało mi, że woli zrobić przerwę od dietetycznych zmian, taki mały świąteczny cheat meal, bo psychicznie nie podołają trzymania diety w święta. Ja jednak zachęcam, aby nie porzucać Waszej ciężkiej pracy i wprowadzić kilka prostych kroków, które pozwolą Wam bez wyrzutów siedzieć przy rodzinnym stole.
Święta to 3 dni objadania się po kokardę. Podczas tych 3 dni, jeżeli zdarzy się, że popuścisz mocno pasa i zjesz 7000 kcal ponad normę, to możesz przybrać około 1 kg. 7000 kcal potrzebne jest do stworzenia 1 kg tłuszczu. Problem niestety zaczyna się zupełnie gdzie indziej, mianowicie, nawet po świętach nie potrafimy przestać jeść. Dlaczego? Bo się zmarnuje, bo zostało, bo ciasto zaraz trafi szklak! Znasz to? O ile ten nasz cheat meal będzie trwał 3 dni, to nie powinien on wywołać wielkich odchyleń na wadze, ale kilkunastodniowy, trwający do Nowego Roku może zakończyć się dodatkowymi kilogramami.
Istnieje kilka małych kroków, które mogą Ci pomóc
Jak odchudzić święta w kilku krokach
KROK 1
Ryby – spróbuj upiec karpia w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem soku z cytryny i ziół. Taki karp jest przepyszny i dzięki temu nie musimy już go smażyć na głębokim tłuszczu.
KROK 2
Ciasta – istnieje kilka pysznych przepisów na zdrowsze ciasta. Upiecz dwa ciasta tego typu, aby nie korciło cię jedzenie słodkich makowców i masowych deserów. Jakie ciasta możesz przygotować?
- Przepyszną tartę z jabłkami na mące razowej.
- Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej.
- Sernik z migdałami bez cukru
- Makowiec jaglany
- Ciasto rafaello bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
Naturalnie, takie ciasta w nadmiarze również mogą szkodzić, ale powiedzmy, że staramy się wybrać mniejsze zło.
KROK 3
Mąka – aby zwiększyć wartość odżywczą produktów, używaj mąki z pełnego przemiału, którą możesz wykorzystać do uszek, pierogów, makaronu.
KROK 4
Zamień odsmażanie i smażenie na pieczenie w naczyniu żaroodpornym. Do odświeżania pierogów użyj garnka z wrzącą wodą.
KROK 5
Stosuj przyprawy: cynamon, kurkuma, majeranek, czosnek, imbir, to są przyprawy, których nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni.
KROK 6
Sałatka z majonezem – pamiętaj, że łyżka majonezu to 160 kcal! Zamień majonez na jogurt z dodatkiem czosnku i pietruszki.
1 łyżka jogurtu 15 kcal
1 łyżka majonezu 166 kcal
KROK 7
Napoje – pij wodę, wodę z cytryną i miętą, lekką herbatę, rumianek, herbaty owocowe, soki warzywne.
MAŁE ZMIANY MOGĄ DAWAĆ WIELKIE EFEKTY!
A po świętach, zapraszam po 2- dniowy jadłospis poświąteczny. 🙂