Czy wiesz, że to co jesz dzisiaj ma wpływ na Twoje pęcherzyki, które pojawią się za 90 dni?

Czy wiesz, że wolne rodniki to takie tworki, które psują jakość komórek jajowych, obniżają płodność i jestem prawie pewna, że spotykasz się z nimi bardzo często.

Czy wiesz, że niedobory witamin, źle zbilansowana dieta, dużo stresu (kto podczas starań się nie stresuje), otyłość, niedowaga i cała reszta ma ogromny wpływ na mieszkanko, które szykujesz dla Twojej latorośli?

Dziś postaram się pokazać, jak powinna wyglądać dieta przed in vitro. Pamiętaj jednak, że są to ogólne zalecenia. Dietę należy modulować indywidualnie i dostosować do danego przypadku.

 

Z tego wpisu dowiesz się 

  1. Dlaczego warto stosować dietę przed IVF
  2. Jak dieta może pomóc przed in vitro
  3. Jak dieta wpływa na Twoje jajeczka? 
  4. Kto powinien skorzystać i kiedy zacząć dietę
  5. Jak powinna wyglądać dieta przed in vitro – wskazówki 
  6. Jakie witaminy są kluczowe podczas przygotowania – lista i źródła 
  7. Poznaj super produkty płodności

 

 

 

Jak taka dieta może wpłynąć na Ciebie

 

Dieta przed in vitro ma za zadanie posprzątać mieszkanko i zrobić w nim remont na przybycie ważnego gościa. Dosłownie. Prawidłowo ułożona dieta robi remont. Otwiera drzwi do wnętrza z którego bije zapach ciasta, świeżość i przytulny kąt. To tak poetycko brzmi, ale wierzę, że wizualizacja pozwoli Ci zrozumieć o co chodzi.

Dieta zbliżona do diety śródziemnomorskiej to 40% zwiększone prawdopodobieństwo osiągnięcia ciąży po zabiegu IVF / ICSI. 

źródło

Dieta przed in vitro wspiera jakość oocytów, niszczy wolne rodniki, zajmuje głowę (potraktuj dietę, jako fajną przygodę i zabawę, a nie rygor), zmniejsza stan zapalny, uzupełnia braki witamin (bardzo ważne), wpływa pozytywnie na endometrium, poprawia samopoczucie i dodaje sił witalnych, zwiększa szansę na pozytywne zakończenie ivf, poprawia jakość parametrów nasienia oraz normuje zaburzenia hormonalne.

Ma wpływ nie tylko na Ciebie, ale również na Twoje dziecko, bo z Twojej komórki w końcu ma powstać inne życie.

Spożywanie tłuszcze trans to 73% wzrostu ryzyka zaburzeń owulacji

Dieta dostarcza przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które wpierają organizm i są niezbędne dla zdrowa.

Jaki wpływ ma dieta na Twoje jajeczka? 

Przygotowanie pęcherzyków do owulacji trwa około 85-90 dni. Z tych pęcherzyków zazwyczaj dojrzewa jeden pęcherzyk pod wpływem FSH w pierwszej fazie cyklu. Dlatego ważne jest, aby dietę rozpocząć minimum 90 dni przed rozpoczęciem procedury, aby Twoje jajeczka mogły odczuć wpływ diety.

Jeżeli masz zaburzenia hormonalne, ważne jest, aby dieta spowodowała wyrównanie hormonów + dodać po ich wyrównaniu 90 dni na to, aby na rozwój jajeczek nie działały już zaburzenia hormonalne.

 

Zaburzenia hormonalne nie działają korzystnie na dojrzewanie komórki jajowej

Płyn pęcherzykowy (w pęcherzyku znajduje się komórka jajowa i płyn pęcherzykowy) charakteryzuje się wysokim stężeniem estrogenów i niską zawartością androgenów. * Zaburzenie stosunku stężeń tych hormonów na korzyść androgenów doprowadza do zmian degeneracyjnych w pęcherzyku.

Dlatego, jeżeli masz PCOS, insulinooporność, cierpisz na otyłość, masz za duży poziom androgenów warto zastosować dietę, która obniży ich poziom, jest to jeden w przykładów na to, jak dieta może wspomóc Cię przed in vitro. U osób z PCOS mówi się, że mają gorszą jakość komórek, wiesz już dlaczego i wiesz, że można wpłynąć na to odpowiednim żywieniem.

Jak obniżyć androgeny? Przeczytaj
Jak obniżyć testosteron
6 ziół na testosteron (nigdy nie łącz ziół z lekami)
Hirsutyzm co to jest i co z tym nadmiernym owłosieniem

Nieprawidłowe BMI to problemy z implantacją

Zmniejszona ilość implantacji może być związana z tym, że w pęcherzyku występuje różnica środowiska to znaczy u osób otyłych jest więcej insuliny, triglicerydów i wolnych rodników w płynie pęcherzykowym.

Dla przypomnienia dodam, że w tym płynie znajduje się komórka jajowa, na która oddziaływają te wszystkie zaburzenia. źródło

Negatywne skutki otyłości na płodność u kobiet mogą być odwracalne.  Stwierdzono, że po utracie średnio 10,2 kg aż 90% kobiet z otyłością zaczyna mieć prawidłową owulację! źródło

Kto powinien skorzystać z diety przed in vitro?

Miłe Panie, śmiem twierdzić, że dieta powinna być uzupełnieniem każdego leczenia. Jeżeli występuje u Ciebie otyłość, niedowaga, niedobory witamin i składników mineralnych, zaburzenia hormonalne, niepłodność idiopatyczna, obniżona rezerwa …

Od kiedy zacząć? 

Dietę najlepiej zacząć około 90 dni przed przystąpieniem do procedury (nie do samego zabiegu) do momentu w którym już zaczynasz protokół. 90 dni to czas optymalny dla Twoich jajeczek, które potrzebują 90 dni na to aby stać się dojrzałe.

 

 

Jaka dieta przed in vitro

Dieta przed in vitro powinna być dostosowana indywidualnie do danego przypadku, zatem pamiętaj, że poniższe wskazówki odpowiednio należy modulować.

  • Zamień białą mąkę na mąkę pełnoziarnistą. Poznaj inne mąki np. gryczaną, amarantusową. Kokosową i migdałową, której możesz użyć do ciast. Wprowadź makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż i kasze.
  • Ograniczaj stopniowo biały cukier, nie ma on żadnej wartości. Użyj ksylitolu lub stewii.
  • Wprowadź 0.5 kg warzyw dziennie + 1 lub 2 porcje owoców.
  • Zjedz garść orzechów dziennie (w sałatkach, deserach, warzywach, owocach).
  • Wprowadź superfoods płodności (niżej).
  • Wprowadź dodatki (mielone siemię lniane, pestki dyni, sezam (pasta tahini), otręby gryczane, orzechy włoskie, słonecznik, amarantus, kasze, zarodki pszenne).
  • Unikaj tłuszczy trans, żywności przetworzonej, konserwantów. Wyklucz z jadłospisu twarde margaryny, fast foody, chipsy, zupy w proszku, ciasta i słodycze. Tłuszcze trans wspierają insulinooporność. Na etykietach to tłuszcze oznaczone “częściowo utwardzone/uwodornione”
  • Wprowadź jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • Pożegnaj się z papierosami (papierosy to wzrost wolnych rodników, które niszczą komórki, komórka jajowa i plemnik to komórki rozrodcze i są podatne na działanie wolnych rodników).
  • Unikaj słodzonych napoi, zero wartości odżywczej.
  • Niski indeks i ładunek glikemiczny – dla osób z insulinoopornością.
  • Czytaj etykiety.
  • Dieta płodności nie zawsze oznacza dietę odchudzającą.
  • Pij odpowiednią dawkę wody. Możesz pić czystek, pokrzywę, rumianek.
  • Nabiał, gluten – kwestia indywidualna

Najnowsze doniesienia z 2016 roku opublikowane w Human Reproduction wykazały, że istnieje pozytywny związek ze spożywaniem nabiału u kobiet ≥ 35 roku życia, które przystępują do in vitro. Kobiety które spożywały nabiał częściej zachodziły w ciąże.

Jak lepiej radzić sobie z niepłodnością (9)

Ważne jest zadbać aby w diecie znalazło się kilka istotnych produktów

  • Owoce – borówka amerykańska, jeżyny, jagody, maliny, truskawki,
  • Warzywa bogate w witaminę C – np. papryka, brukselka, brokuł,
  • Owoce goi – antyoksydant,
  • Jaja od szczęśliwych kur,
  • Rośliny zielone – brokuły, szpinak, jarmuż, seler, rukola, roszponka i inne,
  • Ryby – łosoś, szprotki, makrela, tuńczyk,
  • Tran z łososia – źródło omega 3,
  • Owoce morza – ostrygi, krewetki, małże,
  • Orzechy i nasiona – migdały, siemię lniane, chia, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, sezam,
  • Przyprawy – oregano, imbir, kurkuma + pieprz, rozmaryn, cynamon, czarnuszka, goździki , majeranek, tymianek, kakao, bazylia,
  • Spirulina, młody jęczmień,
  • Kasze i produkty pełnoziarniste – kasza amarantusowa, gryczana, komosa ryżowa, jaglana,
  • Strączki – soczewica, ciecierzyca, fasola (namaczaj przed przygotowaniem, osoby z niedoczynnością 3x w tygodniu gotowane lub unikają całkowicie),
  • Awokado,
  • Mleczko pszczele i propolis,
  • Pokrzywa, czystek, rumianek, zielona herbata.

*strączki przed użyciem należy moczyć w wodzie kilka godzin
* rośliny krzyżowe, osoby z niedoczynnością tarczycy powinny je jeść tylko gotowane 3 razy w tygodniu.

TIP: wydrukuj wszystkie składniki i zabierz listę na zakupy. Z wyżej wymienionych składników można robić pyszne dania! 

W takim odżywianiu ważny jest również bilans i odpowiednie zestawienie wszystkiego. Jeżeli wypisałam, że można spożywać kaszę jaglaną, to nie oznacza, że można ją jeść bez ograniczeń, codziennie, po pół kilo. Mam nadzieję, że o tym wiesz.

Jeszcze raz powtórzę – wskazówki trzeba odpowiednio modulować do danego przypadku.

 

TIP: płodny team z nasion (dodawaj codziennie do smoothie, sałatek – nie podgrzewaj) zrób z tego gotowy mix do słoika

Najlepszym źródłem omega-3 z nasion są: orzechy, nasiona lnu, nasiona konopi, chia
Cynk znajdziesz w dyni i sezamie.
Witaminę E w nasionach słonecznika i migdałach.
Żelazo nasiona dyni i sezam.

Witaminy przed in vitro

Większość wymienionych witamin powinna pochodzić z diety. Produkty, które można suplementować nie mają podanych naturalnych źródeł. Poniższa lista to nie jest gotową receptą i suplementacja powinna być ustalona indywidualnie.

 

Witamina D – wzrost witaminy D może zwiększyć szansę uzyskania ciąży przy zabiegu ivf o 6%. klik

Witaminę D znajdziesz tutaj:  w promieniach słonecznych, oleju z ryby i w rybach 

Witamina E – witamina ta, zwana „witaminą młodości”, uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych, ekspresji genów, przekazywaniu sygnałów nerwowych oraz w procesach rozrodczych. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jajników. Udowodniono, że niskie stężenie witaminy E jest związane z zaburzeniami owulacji u kobiet.

Źródła: – nasiona słonecznika, migdały, oliwki, szpinak, papaja, ciemne zielenie liściastych, zarodki pszenne

Koenzym Q10 (ubichinol) Niezbędny dla każdej komórki w organizmie do produkcji energii. Suplementacja koenzymem może wpłynąć pozytywnie na kobiety u których występuje obniżona rezerwa jajnikowa.

 

Witamina C – dla osób z defektem fazy lutealnej

Źródła: czerwona papryka, brokuły, żurawina, kapusta, ziemniaki, pomidory i owoce cytrusowe

Kwas liponowy – Kwas liponowy jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze są bardzo potrzebne dla naszego organizmu, a przede wszystkim dla organizmu przyszłej mamy. Wspomaga układ odpornościowy.

 

Witamina B6 – Badania wykazały, że kobiety z odpowiednim stężeniem witaminy B6 w osoczu krwi miały większą szansę na poczęcie dziecka. Ta sama grupa kobiet charakteryzowała się niższym ryzykiem utraty ciąży, niż kobiety z niedoborem tej witaminy.

Źródła: tuńczyk, banany, indyk, wątroba, łosoś, dorsz, szpinak, papryka i rzepa, kapusta, czosnek, kalafior, gorczyca, seler, kapusta, szparagi, brokuły, jarmuż, brukselka, boćwina.

Witamina B12 – Niedostatek witaminy B12 może prowadzić do zaburzeń owulacji i implantacji zarodka, a na początku ciąży zwiększać ryzyko wad rozwojowych cewy nerwowej. Niedobory witaminy B u kobiet mogą niekorzystnie wpływać na jakość oocytów i zmniejszać sukces procedury wspomaganego rozrodu, takich jak IVF /ICSI. 

Źródło B12 – mięso i jego przetwory, owoce morza, wątroba

Pozostałe witaminy z grupy B są również bardzo ważne. 

Kwas foliowy – wysokie niedobory folacyny u kobiet mogą prowadzić do zaburzeń w występowaniu prawidłowego śluzu. Ponadto prawidłowe dostarczanie folacyny powoduje zwiększenie ilości dojrzewających komórek jajowych. Badania prowadzone przez innych autorów sugerują, że częstość owulacji i poczęć może zwiększyć się w przypadku spożywania kwasu foliowego na poziomie 700 μg/dzień (przy ogólnie zalecanej normie 400 μg/dzień). Osoby mające mutacje MTHFR powinny stosować  zmetylowaną formę kwasu foliowego i dużo szpinaku jeść 🙂

Źródło:  szpinak i supelementacja

Żelazo – bardzo ważne! Żelazo bierze udział w tworzeniu hemoglobiny, hemoglobina transportuje tlen, mało żelaza – mało tlenu. Żelazo wchłania się witaminą C! Żelazo słabo wchłania się, jeżeli pokarm popijamy kawą i herbatą.

Źródła – soczewica, szpinak, nasiona sezamu, fasola, wołowina

Selen to przeciwutleniacz, który wymiata wolne rodniki

Źródła: orzechy brazylijskie 

Cynk – bierze udział w wielu różnych reakcjach enzymatycznych w organizmie. Nowe badania pokazują, że do osiągnięcia  prawidłowych oocytów potrzeba prawidłowych dawek cynku w organizmie (klik). Bez odpowiedniej ilości cynku, nasze komórki nie mogą się dzielić prawidłowo, a co za tym idzie funkcjonowanie układu rozrodczego może  być zaburzone. Udowodniono, że niski poziom cynku może być bezpośrednio związany z poronieniem we wczesnych stadiach ciąży.
Źródła: wątroba cielęca, ostrygi, wołowina, jagnięcina, dziczyzna, nasiona sezamu, nasiona dyni. Gotowanie obniża poziom cynk

Omega-3 ma pozytywny wpływ na zdrowie. Większość badań w przeciągu ostatnich  lat wykazało pozytywną zależność pomiędzy omega-3 a poziomem androgenów. Nadmierne wydzielanie LH może prowadzić do zwiększenia stężenia w osoczu 17 hydroksyprogesteronu, testosteronu i androstendionu ( klik) suplementacja omega3 może obniżyć poziom testosteronu.

Źródło: ryby, oleje rybne, nasiona lnu

Więcej na temat dodatków płodności tutaj

Kolejny wpis. Ananas po transferze zarodka. Czy jedzenie ananasa wspiera in vitro?

f3cf55 (4)

Wejdź na stronę Akademii i skorzystaj z niespodzianek, które przygotowałyśmy dla Ciebie

Polub Akademię na Facebooku

źródło:

1.Dairy intake in relation to in vitro fertilization outcomes among women from a fertility clinic
M.C. Afeiche,1, Y.-H. Chiu, A.J. Gaskins, P.L. Williams, I. Souter, D.L. Wright, R. Hauser, and J.E. Chavarro, for the EARTH Study team
2.  Barbara Kozak-Pawulska, Iwona Sudoł-Szopińska, Wiesław Jakubowski. Anatomia prawidłowa i ultrasonograficzna jajnika, w tym obraz zmian zachodzących w trakcie cyklu jajnikowego. Normal and sonographic anatomy of ovarium including menstrual cycle – related changes
3.  The preconception Mediterranean dietary pattern in couples undergoing in vitro fertilization/intracytoplasmic sperm injection treatment increases the chance of pregnancy. Marijana Vujkovic, B.Sc. Jeanne H. de Vries, Ph.D (…)
4. Pozostałe wpisy na towsrodku.pl

 

 

Jadłospis dla mężczyzn na 7 dni za 69,99 zł 

ZAMAWIAM 

Powered by WordPress Popup