Lista 100 najlepszych antyoksydantów [grafiki]

Lista 100 najlepszych antyoksydantów

Jednostki ORAC mierzą zdolność antyoksydacyjną żywności. ORAC jest skrótem dla Oxygen Radical Absorbance Capacity i został opracowany przez National Institutes of Health w Baltimore.

Cała lista produktów z ORAC dostępna tutaj

Jak antyoksydanty mogą wspierać płodność?

Dlaczego antyoksydanty w diecie są takie ważne?

Antyoksydanty to witaminy, minerały i pozostałe składniki odżywcze, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Czym są wolne rodniki?

Są to cząsteczki zawierające niesparowany elektron na orbicie zewnętrznej. Oznacza to, że są bardzo niestabilne. Poszukują i przechwytują elektrony z cząsteczek w zdrowych komórkach, chcąc się w ten sposób ustabilizować. Szybko wchodzą w reakcje, w tym łańcuchowe. Reagują z białkami, lipidami, cukrami i kwasami nukleinowymi obecnymi w komórkach, prowadząc do powstania kolejnych produktów wolnorodnikowych. Organizm wytworzył w sobie mechanizmy antyoksydacyjne, dzięki którym możliwe jest usuwanie RFT z organizmu. Kiedy ten mechanizm zawodzi i nie wyrabia na zakrętach powstaje stres oksydacyjny, który jest niekorzystny dla zdrowia. 

O tym, jak stres oksydacyjny wpływa na płodność, przeczytasz tutaj.

Przyprawy z listy 100 najsilniejszych antyoksydantów 

 

lista antyoksydantów

Lista 100 najlepszych antyoksydantów

*wyliczenia dla 100g produktu

1 Goździki, mielone 314,446
2 Sumak 312,400
3 Cynamon, mielony 267,536
4 Sorgo, otręby, surowe 240 000
5 Oregano, suszone 200,129
6 Kurkuma, mielona 159,277
7 Jagody Acai, liofilizowane 102,700
8 Sorgo, otręby, czarny 100 800
9 Sumak, ziarno, surowe 86 800
10 Kakao w proszku, niesłodzone 80,933
11 Ziarno kminku 76 800
12 Maqui jagody, proszek 75 000
13 Pietruszka, suszona 74 349
14 Sorgo, otręby, czerwony 71 000
15 Bazylia, suszone 67 553
16 Czekolada, niesłodzona 49 926
17 Curry w proszku 48,504
18 Sorgo, zboże, 45,400
19 Czekolada, ścięty proszek 40 200
20 Maqui jagody 40 000
21 Szałwia 32 004
22 Nasiona gorczycy, żółte 29 257
23 Imbir, ziemia 28,811
24 Pieprz, czarny 27 618
25 Tymianek, świeży 27 426
26 Majeranek, świeży 27,297
27 Jagody goji 25 300
28 Otręby ryżowe, surowe 24 287
29 Chili w proszku 23 636
30 Sorgo, zboże, czarny 21 900
31 Czekolada, ciemna 20823
32 Lignany z lnu 19 600
33 Czekolada, półsłodka 18 053
34 Pecan orzechy 17 940
35 Papryka 17,919
36 Aronia, surowa 16,062
37 Estragon, świeży 15,542
38 Korzeń imbiru, surowy 14 840
39 Czarne jagody, surowe 14 697
40 Sorgo 14,000
41 Mięta pieprzowa, świeża 13,978
42 Oregano, świeże 13,978
43 Orzechy włoskie 13,541
44 Orzechy laskowe 9 645
45 Żurawiny, surowe 9,584
46 Gruszki, suszone 9 496
47 Cząber 9 465
48 Karczochy 9 416
49 Fasola, czerwona 8,459
50 Różowa fasola 8 320
51 Czarna fasola 8,040
52 Pistacje 7,983
53 Porzeczki 7 960
54 Fasola Pinto 7,779
55 Śliwki 7,581
56 Czekolada 7 528
57 Soczewica 7,282
58 Agawa, suszona 7,274
59 Jabłka, suszone 6,681
60 Czosnek w proszku 6665
61 Jagody 6,552
62 Śliwki 6,552
63 Sorgo, otręby, biały 6 400
64 Balsam cytrynowy, liście 5,997
65 Soja 5 764
66 Cebula w proszku 5 735
67 Jeżyny 5,347
68 Czosnek, surowy 5,346
69 Liście kolendry 5,141
70 Wino, Cabernet Sauvignon 5,034
71 Maliny 4,882
72 Bazylia 4 805
73 Migdały 4 454
74 Koper ziołowy 4 392
75 Fasola czarne oczko 4 343
76 Jabłka, czerwone pyszne 4275
77 Brzoskwinie, suszone 4,222
78 Rodzynki, biały 4 188
79 Jabłka, 3 898
80 Daty 3 895
81 Czerwone wino 3 873
82 Truskawki 3,577
83 Masło orzechowe, gładkie 3 432
84 Porzeczki, czerwony 3 387
85 Figi 3 383
86 Wiśnie 3,365
87 Agrest 3,277
88 Morele, suszone 3234
89 Orzeszki ziemne, wszystkie rodzaje 3 166
90 Kapusta, czerwona 3,145
91 Brokuły 3,083
92 Jabłka 3,082
93 Rodzynki 3 037
94 Gruszki 2 941
95 Agawa 2938
96 Sok z jagód 2 906
97 Kardamon 2 764
98 Guava 2,550
99 Sałata, czerwony liść 2 380
100 Sok winogronowy 2 377

źródło spisu
źródło wpisu – pdf ORAC

 

antyoksydanty amtyoksydanty

Related Posts

by
Witaj, nazywam się Ania i tworzę to miejsce z myślą o osobach, które starają się o dziecko i interesują się swoim zdrowiem. Zdrowie to również jedzenie, przepisy i wolny czas. :)
Previous Post Next Post

Comments

    • Marta
    • Listopad 17, 2017
    Odpowiedz

    Nie rozumiem tylko skąd w spisie – jagody acai. To prawda są one niezwykle drogocenne, ale tylko wówczas gdy zbierzemy je i uprawiamy na miejscu (w kraju pochodzenia). Tracą one wszelkie wartości podczas paczkowania i transportu – czyli w drodze produkcji na szeroką skalę, jaką się teraz obserwuje. Jesteśmy w PL używajmy więc zamiast t jagód – aronii. Aronia jest o wiele bogatsza w wartości odżywcze – bo uprawiana tu na miejscu. Pozdrawiam

    • Ania
    • Listopad 18, 2017
    Odpowiedz

    Marto, zerknij proszę na listę pdf i tam znajdziesz odpowiedz, że liofilizowany proszek, pulpa owocowa / skóra ma dużą aktywność przeciwutleniającą in vitro wobec rodników. Zatem, dlatego jagody zostały uwzględnione. Jeżeli znasz badanie przy którym stwierdzono stratę potencjału antyoksydacyjnego jagód acai podczas transportu, to z chęcią się z nimi zapoznam. Pozdrawiam. 🙂

    • Anna
    • Grudzień 10, 2017
    Odpowiedz

    Czy sok z jagód acai będzie wartościowy czy w wyniku procesów przetwórczych traci większość wartości?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

24 shares

Kategorie