Cukinia jest warzywem o niskiej zawartości węglowodanów – jest idealna dla każdego, kto chce schudnąć. Cukinia ma również bardzo niski indeks glikemiczny.

Sierpień to czas w którym cukinia króluje na rynkach. Można z niej zrobić prawdziwe rarytasy – zupy, makarony, sałatki, placki – receptur przepisów z cukinii jest naprawdę bogaty. Dziś chciałabym Wam pokazać, jak zrobić przepyszny, kremowy sos do makaronu z cukinii.

Przepis na makaron z cukinią
)

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów cukinii,
  • szklanka makaronu pełnoziarnistego penne,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • pomidor,
  • czosnek,
  • bazylia.

1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, wrzuć ją na patelnię razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i z niewielką ilością oleju. *aby uzyskać kremową konsystencję, duszę cukinię woku i podlewam ją odrobiną wody.
2. Makaron ugotuj al dente.
3. Makaron wymieszaj z sosem, dodaj bazylię i pokrojone pomidory.
4. Dla urozmaicenia. Możesz posypać makaron czarnuszką.

Smacznego! 

Odwiedź mnie na instagramie 🙂

Jadłospis dla mężczyzn na 7 dni za 69,99 zł 

ZAMAWIAM 

Powered by WordPress Popup