Mniszek lekarski należy do roślin o właściwościach antyoksydacyjnych, bogatych w fenole. Miód i syrop z mniszka lekarskiego można zacząć przygotowywać wiosną. Przepis na miód, sok, syrop, nalewki, a nawet wino znajdziecie na dole wpisu. A teraz skupmy się na tym, co daje nam przerabianie tych małych, pięknych, żółtych kwiatów.

Miód z mniszka lekarskiego ma właściwości lecznicze. W ziołolecznictwie mniszek stosowany jest, jako środek moczopędny, pomagający w niestrawności, używany w leczeniu miażdżycy, cukrzycy, reumatyzmu oraz przypisuje mu się właściwości regulujące pracę wątroby.

Jak zbierać mniszek lekarski i co zbierać?

Kiedy łąki pokryje żółty dywan warto wybrać się gdzieś z dala od dróg i spalin po kwiat, korzeń, ziele i ziele z korzeniami.

W zależności od przepisów zbiera się całe koszyczki kwiatowe, bez szypułki lub płatki. Zbiór prowadzi się w początkowej fazie rozwoju kwiatów. Korzenie należy zbierać jesienią kiedy t należy je wykopać łopatką. Korzenie po wykopaniu należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie odciąć części nadziemne wraz z szyjką korzeniową. Zbiór powinien mieć miejsce kiedy kwiaty są rozwinięte w pełni dojrzałe i nie przekwitnięte. Najlepiej zbierać je w okresie, kiedy zaroi się od ich ilości na łąkach i przydomowych ogródkach. Wtedy należy szukać dobrego miejsca na zbiór. Ja przez tydzień szykowałam się do wyprawy, ale pogoda cały czas krzyżowała mi plany. Nie wspominając, że znalezienie łąki, która nie jest nawożona, a dziko “żyjąca” było nie lada wyzwaniem. Zależało mi, żeby na mojej łące nie było chemii z graniczących z nią pól.

Warto przybliżyć tutaj nazewnictwo, bo miodek z mniszka lekarskiego nie ma nic związanego z miodem, ot jest to wywar z dużą ilością cukru i wyglądem przypominającym miód. Syrop z mniszka to również nazwa, która pasuje do substancji otrzymywanej z mniszka, jest lepka, słodka i lecznicza. Dlatego często jest on nazywany syropem lub miodem. Ja w moim opisie użyłam celowo tego podziału.

Zbiór zaczynamy od tego co chcemy zrobić z mniszka lekarskiego. Jeżeli mają to być syropy, zbieramy żółte płatki. Miodek – żółte płatki albo kwiaty z zielonym koszyczkiem (może dać to trochę goryczy). Wino – kwiaty, liście, korzenie. Okłady -kwiaty i łodygi.

Nie pomyl mniszka lekarskiego z mleczem!

Warto zwrócić na to uwagę. Są to rośliny podobne ze względu na kolor i kwiat. Tutaj na zdjęciu znajduje się mlecz, który jest trujący. Jak widać ma on długą łodygę wystającą ponad ziemię. Łodyga mniszka znajduje się pod ziemią a kwiaty i liście wyrastają z jednej kępki. Nie zbieramy niczego na długiej łodydze.

źródło zdjęcia

Właściwości mniszka lekarskiego

W korzeniu znajduje się inulina, gorycze, cholina, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, zwłaszcza potas. W kwiatach ponadto: karotenoidy, flawonoidy, olejek. Świeże liście zawierają dużo witaminy C.

Inulina – jest węglowodanem mającym liczne zastosowania w przemyśle spożywczym. Enzymy zwane inulinazami zaliczane są do grypy enzymów hydrolitycznych, które są produkowane przez bakterie, grzyby oraz rośliny wyższe, które posiadają zdolność do rozkładu inuliny do fruktozy oraz oligosacharydów. Produkty enzymatycznej hydrolizy inuliny mają właściwości prebiotyczne i są bezpieczne dla diabetyków.

Cholina –   jest witaminą z grupy B, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje mechanizm kontroli biosyntezy i  hydrolizy w komórkach.

Garbniki – są to substancje, które mają właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne, działają pozytywnie na układ pokarmowy. Działają kojącą i regenerująca na wypryski skórne.

Mniszka lekarskiego ceni się za właściwości żółciopędne, moczopędne, przeciwcukrzycowe. Od wieków stosowano go przy zaburzeniach trawiennych. Świeży sok z mniszka działa regenerująco na skórę, przyspieszają bliznowacenie i zanikanie uszkodzeń skóry. Ziele i korzeń mniszka lekarskiego, ze względu na zawartość seskwiterpenowych substancji goryczowych oraz triterpenów, znalazły zastosowanie, jako środki wzmagające wydzielanie soków żołądkowych, pobudzające apetyt oraz diuretyczne.

***

Miód z mniszka lekarskiego

***

W tym roku przerobiłam dopiero 300 g mniszka i jest to dla mnie za mało. Uważam, że kilogram mniszka z szypułką spokojnie wystarczy nam na przetwory.

Proporcje jakich użyłam:

  • 300 g mniszka (główki z szypułką)
  • 600-800 ml wody
  • 600 g cukru
  • 2 cytryny

 

Przygotowanie

Zerwane kwiaty zostawiłam na noc na balkonie, żeby wszystkie żyjątka uciekły. Po nocy zagotowałam wszystko i odstawiłam na 24 godziny. Po tym czasie, mój wywar przecedziłam przez tetrową pieluchę i dodałam cukier. Gotowałam przez 1 godzinę i na sam koniec dodałam sok z dwóch cytryn. Ciepły miód wlewałam do wyparzonych słoików i gotowe. Dawkowanie wygląda tak, że w okresie choroby, 2-3 łyżki 4 razy dziennie lub dodaję “na oko” miodku do herbaty. Z moich proporcji wyszło 500 ml gęstego miodu (zredukowałam mocno miód)

miód z mniszka lekarskiego

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

I tutaj pobawiłam się trochę w alchemika, bo do przygotowania syropu użyłam gliceryny, którą można kupić w aptece za 3 złote -30 g. Genialny przepis znalazłam u Klaudyny Hebdy i stosowałam się do jej wskazówek. Zdecydowałam się na glicerynowy syrop z mniszka, bo chciałam pominąć etap gotowania i etap w którym dodaję kosmiczną ilość cukru. Taki syrop chciałabym zobaczyć, jak działa na skórę i przy problemach z trawieniem.

Proporcje:

  • 100 g płatków mniszka lekarskiego
  • 200 g gliceryny
  • łyżka spirytusu

Przygotowanie:

Płatki zalewam gliceryną i miksuję na papkę (ja użyłam thermomixa). Następnie dodaję łyżkę spisytusu i  miksturę umieszczam w czystym słoiku na trzy tygodnie. Następnie całość odcedzę przez pieluchę lub sitko i umieszczę w szklanych butelkach.

 

Inne przepisy z mniszka lekarskiego

Znalezione w książce : Rośliny dziko występujące i ich zastosowanie. Przewodnik po wybranych gatunkach.

***

Odwar z korzenia

2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić do napęcznienia przez 1 godzinę. Następnie ogrzewać powoli do wrzenia i gotować pod przykryciem 3-5 min. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić ½ – ⅔ szklanki 2-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkiem jako środek moczopędny i żółciopędny

Wino

Rozdrobnić 30-40 g wysuszonych korzeni mniszka i zalać butelką (700 ml) białego wina gronowego. Pozostawić na 2 tygodnie, często wstrząsając. Przecedzić i pić po 1 łyżce lub 1 kieliszku do likieru 2-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkiem jako środek pobudzający apetyt lub po jedzeniu jako ułatwiający trawienie.

Sok

Zebrane wiosną młode liście mniszka lub całe rośliny z korzeniami wymyć w wodzie, rozłożyć, by obciekła woda, zemleć w maszynce do mięsa i wycisnąć sok przez płótno. Na 5 szklanek soku dodać 1 szklankę spirytusu, rozlać do butelek i przechowywać w lodówce. Pić sok, rozpoczynając od 1 łyżeczki dziennie w ciągu 10 dni. Działa wzmacniająco, uodpornia, odtruwa.

Okład

Ze świeżo wyciśniętego soku mniszka niszczy stopniowo brodawki, kurzajki i kłykciny, podobnie jak sok z glistnika.

A jeżeli interesują Cię inne dary natury, to zapraszam na herbatę z forsycji.

herbata z forycji

***

Zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama

TOWSRODKU.PL (5)

Pozdrawiam,

Ania


ŹRÓDŁO
1.Inulina i inulinazy właściwości, zastosowania, perspektywy.Skowronek, M.  Fiedurek, J
2.Sole deanolu i jego estrów.  Anna Syguda.
3.Rośliny dziko występujące i ich zastosowanie. Przewodnik po wybranych gatunkach.

Blog ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się na blogu należy skonsultować się z lekarzem.