Wariant 1 – Papryka faszerowana z kaszą i mięsem
Wariant 2 – Papryka faszerowana z kaszą i mięsem zalewana jajkiem

 

Składniki:

  • cztery papryki
  • cebula duża
  • 0.7 kg mięsa mielonego
  • woreczek kaszy gryczanej
  • dwa jajka (wariant drugi z jajkiem – dodatkowo 4 jaja)
  • przyprawy (sól, pieprz, zioła)
  • słodka papryka
  • kilka łyżek pulpy pomidorowej lub koncentratu, żeby mięso nie było suche

Wykonanie:

  • Gotujemy kaszę, podsmażamy mięso z cebulą. Doprawiamy do smaku.  Kaszę mieszamy z mięsem, dokładamy pulpę, przyprawy.
  • Z papryki ucinamy kapelusze, wydłubujemy gniazda nasienne i nakładamy farsz. Jeżeli robimy opcję z jajkiem to musimy farsz nałożyć w objętości 2/3 papryki lub 1/2
  • Wkładamy do piekarnika 200°C/ 20-30 minut

Wariant 2

Kiedy papryki się upieką po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy papryczki i wbijamy do każdej z nich jajko i wkładamy do jeszcze nagrzanego piekarnika na minutę lub dwie. Uwaga! Jeżeli jajko posiedzi za długo w piekarniku to zrobi nam się jajko na twardo. Pilnujemy aby miało konsystencję jajka na miękko.

Można polać łyżką oliwy tuż przed podaniem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA