Zapalenie jest odpowiedzią systemu immunologicznego na bodziec. Zapalenie ma miejsce, kiedy układ walczy z czymś co może okazać się szkodliwe dla organizmu.

Zapalenie nie zawsze jest pomocną reakcją organizmu.  Niekontrolowane zapalenie może prowadzić do uszkodzenia tkanek i chorób przewlekłych. W niektórych chorobach układ odpornościowy zwalcza własne komórki przez pomyłkę, powodując szkodliwe reakcje zapalne.

Należą do nich np:

  • Reumatoidalne zapalenie stawów
  • Łuszczyca
  • Przewlekłe choroby skóry
  • Stany zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • Alergie
  • Reumatoidalne zapalenie stawów
  • Astma
  • Fibromialgia
  • Hashimoto

 

Ogólnie, leczenie zapalenia skierowane jest na hamowanie aktywności komórek zapalnych lub hamowanie wytwarzania mediatorów zapalnych. Większość chorób zapalnych leczonych jest przez steroidowe i niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Kto powinien spożywać produkty przecizapalne? Osoby, które mają

  • Reumatoidalne zapalenie stawów
  • Zapalenie tarczycy Hashimoto
  • Endometrioze
  • PCOS
  • Otyłość
  • Insulinooporność
  • Oosby, które starają się o dziecko

Produkty przeciwzapalne

1.Kurkuma

Ze względu na swoje wysokie właściwości przeciwzapalne, kurkuma jest wysoce skuteczna w pomaganiu ludziom, którzy borykają się z zapaleniami. Kurkumę należy przyjmować zawsze z pieperyną, gdyż kurkumina zawarta w kurkumie słabo wchłania się w samotności.

2. Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli zawiera aminokwasy, witaminy, enzymy i koenzymy. Niekiedy może on wywołać reakcje alergiczne, dlatego na początek osoby z alergiami uważają. Jest on z powodzeniem stosowany w leczeniu różnych dolegliwości, w tym alergii, astmy, zaburzeń miesiączkowania, niski poziom energii, reumatyzm, artretyzm.

Dawkowanie: 1 – 2 łyżki pyłku pszczelego dziennie

3. Olej z wiesiołka, olej z ogórecznika

Olej z wiesiołka to bogate źródło omega-6, czyli niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jest najbardziej znanym dodatkiem naturalnym w leczenia chorób z przewlekłymi stanami zapalnymi, takie jak atopowe zapalenie skóry i reumatoidalnego zapalenia stawów. Dodatkowo można go stosować jeżeli występuje PMS. Nie ma jednak wystarczających dowodów, aby dokonać rzetelnej oceny jego efektywności dla większości wskazań klinicznych.

A co z tym wiesiołkiem przed czy po owulacji? W tym temacie nie ma badań. [B]

4. Borówka amerykańska

Powszechnie wiadomo, że borówki amerykańskie zawierają wysoki poziom silnych przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek. Ponadto liczne badana wykazały, że borówka amerykańska ma działanie przeciwcukrzycowe i obniża poziom glukozy we krwi. 

Świeża postać składa się głównie z wody (84%), węglowodanów (9,7%), białka (0,6%) i tłuszczu (0,4%). Średnia wartość energiczna z 100 g porcji świeżych borówek, szacuje się na 192 kJ/40 kcal. Borówki są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który stanowi 3% -3,5% masy owoców. Zawartość witaminy C w 100 g jagody zapewnia średnio 10 mg kwasu askorbinowego, który jest równy 1/3 zalecanego dziennego spożycia.

 

Borówki są doskonałym źródłem związków związanych ze zdrowie bo zawierają, głównie polifenole. Liczne badania potwierdziły ich działania przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wpływają również ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Warto wspomnieć, że przeciwutleniacze obecne w borówkach zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, obniżając ryzyko miażdżycy.

 

Zobacz: Przeciwzapalne produkty dla Endometriozy (dobre są dla każdego)

 borówka ameykańska

5. Zielona herbata

Najstarszy napój świata

Polifenole znajdują się w roślinach, owocach, warzywach i budzą coraz więcej emocji, jako związki, które dzięki swoich właściwościom antyoksydacyjnym mogą być stosowane przy chorobach nowotworowych. Wynika to przede wszystkim z ich właściwości przeciwutleniających. Dodatkowo posiadają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne. Co za tym idzie, dobrze wpływają na serducho i układ krążenia.

Flawonoidy są składnikami roślin, które stosuje się w ziołolecznictwie. Flawonoidy są nietoksyczne i w chorobach przewlekłych mogą być stosowane przez dłuższy czas. Substancje te gromadzą się głównie w warstwach powierzchniowych roślin, nadając im intensywną barwę. Przywabiają pożyteczne owady, zapewniają roślinom ochronę przed pasożytami, chorobami i szkodliwym działaniem promieniowania UV. Flawonole w postaci glikozydowej są rozpowszechnione w świecie roślinnym.

6. Czosnek

Allicyna zawarta w czosnku zmniejsza krzepnięcie krwi, obniża poziom lipidów i cholesterolu, zapobiega zmianom w ścianach żył i tętnic, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śluzu w oskrzelach. To dzięki niej czosnek ma taki zapach.

Badania sugerują, że istotnie wpływa na Helicobakter pylori, bakterię, która wywołuje wrzody żołądka.

7. Pomidory

Sok z pomidora to prawdziwa bomba zmiatająca wolne rodniki. Pomidory mają wysoką wartością odżywczą i cieszą się bardzo dobrymi właściwościami zdrowotnymi i dietetycznymi.

Owoce pomidora są dobrym źródłem witaminy C – w 100g  znajduje się 25mg oraz witaminy z grupy B, prowitaminy A i soli mineralnych. Pomidor zawiera cenny likopen, który w świeżych owocach pomidora waha się w granicach od 0,88 do 7,74 mg w 100 gramach (30 mg likopenu to dawka zalecana). Likopen wymiata wolne rodniki i zapobiega stresowi oksydacyjnemu.

Soki warzywne, szczególnie te z pomidora – są dobre dla mężczyzn, którzy mają obniżone parametry nasienia

Nadmiar wolnych rodników powstaje w naszym poprzez nieprawidłowy styl życia, stres, dietę, papierosy, infekcje bakteryjne lub wirusowe… Są niebezpieczne dla organizmu, ponieważ powodują powstawanie kolejnych rodników, zakłócają funkcje zdrowych komórek, co w konsekwencji prowadzi do zmian w materiale genetycznym i wystąpienia stanów patologicznych.

tomato-308855_960_720

8. Buraki

Betalainy i ekstrakty z buraka stosowane są jako środki przeciwzapalne. Ekstrakty z buraków w odpowiednich dawkach, mogą wykazywać działanie przeciwzapalne i stanowić konkurencje dla syntetycznych leków przeciwzapalnych. Wiele badań potwierdza to, że buraki zmniejszają ból i łagodzą zapalenia.

9. Łosoś

Łosoś zawiera zdrowe tłuszcze, które są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Tłuste ryby są jednym z najlepszych źródeł tej klasy wielonienasyconych tłuszczów. Dziki łosoś zapewnia zarówno EPA i DHA.

10. Nasiona Chia

Chia zmniejsza stan zapalny, reguluje cholesterol i obniża ciśnienie krwi. Chia składa się z białka (15-25%), tłuszczów (30-33%), węglowodanów (26-41%), błonnika pokarmowego (18-30%). Zawiera również dużą ilość przeciwutleniaczy.  

Analiza wykazała, że nasiona  chia nie przekraczają dopuszczalnych poziomów metali w zakresie bezpieczeństwa żywności, a  materiał siewny jest wolny od mikotoksyn. 

Inną kluczową cechą nasion chia jest to, że nie zawierają glutenu.

Przeciwzapalne produkty – dodatkowe 2 pozycje

Ekstrakt z Chlorella Vulgaris 

Wyniki wykazały, że leczenie za pomocą  ekstraktów z Chlorelli hamuje odpowiedź zapalną przez zmniejszenie wytwarzania NO, PGE 2 , TNF-a i IL-6 . Sugeruje to, że Chlorella wykazuje znaczną aktywność przeciwzapalną i może być potencjalnym źródłem czynników przeciwzapalnych pochodzenia naturalnego.

Przyprawy

  • imbir mielony, kurkuma, czosnek, natka pietruszki, tymianek, oregano, bazylia

webinar o pcos2

 

źródła:

1.The Promising Future of Chia, Salvia hispanica L. Norlaily Mohd Ali,  Swee Keong Yeap,  Wan Yong Ho,  Boon Kee Beh, Sheau Wei Tan,  and Soon Guan Tan
2.Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Simopoulos AP

3.Inhibition of Pro-inflammatory Mediators and Cytokines by Chlorella Vulgaris Extracts
4. G. Sibi and Santa Rabina