Przepis na chleb bezglutenowy

czym-zastapic-chleb2

Uwaga: ten rodzaj chleba należy kroić dopiero po ostygnięciu. Chleb wychodzi mniej wilgotny i bardziej się kruszy w porównaniu do tego – Chleb bez mąki. Jego skórka jest chrupiącaDla osób, które nie lubią surowego siemienia możecie zmniejszyć porcję do 1/2 szklanki.

Pieczenie: 50-60 minut 180 stopni
Forma: keksówka mała

SKŁADNIKI

  • 10 łyżek siemienia lnianego mielonego (100g)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego – ziarno lub * 3/4 szklanki (100g)
  • 1,2 szklanki migdałów (60g)
  • 1 szklanka otrębów gryczanych (ja używam firmy melvit)
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu lub ksylitolu
  • 4/5 łyżek oleju kokosowego płynnego
  • 1,7 szklanki letniej wody (425g)
  • 1 szklanka ziaren słonecznika (120g)
  • 2 szczypty soli
Suche składniki należy wsypać do miski. Do letniej wody dodać olej, miód lub ksylitol lub syrop klonowy. Wymieszać i odstawić masę na 3 godziny. Masę należy włożyć do keksówki wysmarownej olejem kokosowym. Chlebek należy piec przez godzinę. Upieczony chleb wyjąć z foremki (ostrożnie) i wystudzić.
Chleb należy kroić ostrym nożem dopiero po wystudzeniu.
 Przepis na chleb bezglutenowy Przepis na chleb z ziarnamiimg_7687 Przepis na chleb bezglutenowy

Zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama

TOWSRODKU.PL (5)

Ania

Przepis zaczerpnięty z Jadłonomia, która to zaczerpnęła przepis z My new root. Przepis po modyfikacjach własnych 🙂