Szukasz pomysłu na przepyszny chłodny obiad w upalne dni? Chłodnik jest doskonałym rozwiązaniem, kiedy nie masz ochoty długo stać w kuchni nad parującymi garnkami.

Nie możesz podgrzewać posiłków w pracy? Chłodnik możesz bez problemu zapakować w termos lub słoik.  To również świetny sposób na przemycenie w swojej diecie zielonych roślin takich jak koper i szczypior. Jeżeli masz ochotę, możesz dodać zielonych roślin o wiele więcej, niż ilość podana w przepisie.

Chłodnik możesz również urozmaicić o kiełki – z nimi również jest bardzo smaczny.

Przepis na chłodnik (2 porcje)

Składniki

  • 3 pęczki botwinki
  • 300 ml kefiru
  • 4 ziemniaki
  • 300 ml soku z buraka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kopru
  • 3 łyżki szczypioru
  • 2 ogórki
  • przyprawy: sól i pieprz

 

Przygotowanie

1. Boćwinę opłucz wodą i posiekaj razem z buraczkami,  wrzuć na wrzątek i gotuj 4 minuty.
2. Wywar ostudź i wymieszaj z kefirem i sokiem z buraków. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
3. Ogórka pokrój w kostkę lub zetrzyj na tartce.
4. Jajka ugotuj na twardo.
5. Do wywaru z kefirem dodaj ogórka, szczypiorek, posiekany koperek i jajko.
6. Ugotuj ziemniaki i podaj na talerzu obok.

Obserwuj #gotujztowsrodku na instagramie.

Podsumowanie:

  • 367 kcal w 1 porcji,
  • Białko 22,6 gramów,
  • Tłuszcze 8,6 gramów,
  • Błonnik 15,2 gramów,
  • Węglowodany 57,1 gramów.

 

Dieta wspierająca płodność

Dieta płodności zwiększa szansę na zajście w ciążę i wspiera organizm podczas ivf, iui i stymulacji.