Przepis na krem z dyni

Przepis na krem z dyni

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g. Posiada wysoki indeks glikemiczny, ale ma mały ładunek glikemiczny.

Więcej o właściwościach dyni 

 Co to jest indeks glikemiczny i ładunek.

Przepis na krem z dyni

Składniki:

  • dynia 1 kg,
  • bulion 3 szklanki (tyle, żeby zakryć wszystkie składniki w garnku),
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • kilka marchewek 4-5 grubych,
  • sól, pieprz, curry, imbir mielony,
  • kilka łyżek śmietany 18% do smaku,
  • opcjonalnie grzanki, pestki słonecznika, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Dynię obrać, usunąć pestki i inne farfocle, pokroić w kostkę i włożyć do garnka.
  2. Dodać pokrojoną w marchewkę, cebulę i czosnek.
  3. Wszystko zalać bulionem.
  4. Gotować przez 30 minut i później wszystko zblendować.
  5. Dodać przyprawy.
  6. Udekorować łyżką śmietany.
  7. Dodać grzanki.
  8. Cieszyć się, że jest się mistrzem gotowania.

TIP:

Jeżeli chcesz zrobić grzanki, to możesz spokojnie użyć chleba żytniego, który pokrój w kostkę i podgrzej na patelni z odrobiną oleju i przypraw.

Smacznego!


Przepis na krem z dyni img_2787-1024x683 Przepis na krem z dyni

przepis na krem z dyni

Tagi: ,

Related Posts

by
Witaj, nazywam się Ania i tworzę to miejsce z myślą o osobach, które starają się o dziecko i interesują się swoim zdrowiem. Zdrowie to również jedzenie, przepisy i wolny czas. :)
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 shares

Kategorie