Najprostsze brownie fasolowe na świecie – źródło błonnika

brownie fasolowe

Przyznam, że brownie fasolowe zdominowało dotychczasowe zdrowe ciasta, jakie powstały w mojej kuchni.

Myślałam, że ciasto gryczane, podawane z sosem malinowym jest faworytem spośród alternatyw dla słodkich, tłustych ciast. 

Brownie fasolowe zdecydowanie pobiło wszystko. Raz, że smakuje, jak ciasto, dwa – jest wilgotne, puszyste i naprawdę syte.

 

Przepis na brownie fasolowe

Składniki:

  • 2 puszki fasoli czerwonej (500g)
  • 8 daktyli (zamiast daktyli można dać ksylitol)
  • 1  duży banan
  • 5 jaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 6 kostek czekolady
  • opcjonalnie 1 łyżka kakao

 

Przygotowanie:

  1. Fasolę z puszki opłucz na sitku. Jeżeli używasz fasoli z woreczka, to należy ją przez noc namoczyć.
  2. Fasolę umieść w misie blendera, dodaj 8 daktyli (nie musisz ich dodawać) możesz dodać łyżkę ksylitolu. Dodaj banana, 5 jaj, kakao i proszek do pieczenia – wszystko zblenduj.
  3. Masę wylej w keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Jeżeli chcesz użyć czekolady, pokrój ją nożem na wiórki i wetknij w ciasto.
  5. Piecz 30-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Uwaga! Przepis można modyfikować, ostatnio nie miałam daktyli i czekolady, dodałam rodzynki i również wyszło również smaczne. 😉

Białka – 78 g
Tłuszcze – 42 g
Węglowodany – 123 g
Błonnik – 57 g
Kalorie – 1300 (10 porcji)
Kalorie – 130 (1 porcja)

Ilość porcji 10. Waga jednej porcji 100 gramów.

Obliczenia dla ciasta z daktylami i czekoladą

IMG_8279

 

Tagi: , , ,

Related Posts

by
Witaj, nazywam się Ania i tworzę to miejsce z myślą o osobach, które starają się o dziecko i interesują się swoim zdrowiem. Zdrowie to również jedzenie, przepisy i wolny czas. :)
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

21 shares

Kategorie