Masz ochotę czasami na coś słodkiego? A może cały czas “chodzi” za tobą głód i ochota na słodkie. W takim momencie, aby nie dać się pokusie i nie zjeść tabliczki czekolady, warto poznać tą ciekawą przekąskę.

Kulki rafaello z kaszy jaglanej to połączenie kaszy z wiórkami kokosowymi. Są ciekawym i szybkim deserem, który z pewnością zastąpi niezdrowe batony. Uwaga, można się od nich uzależnić.

Kulki wspaniale sprawdzą się, jako szybki deser.

 

Nie popijaj kulek kawą!

Jeżeli zależy Ci na walorach zdrowotnych, to nie popijaj kulek kawą, ponieważ kawa zaburza wchłanianie niektórych składników np żelaza. 🙂

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej (1 torebka/ 1/2 szklanki)
  • 400 ml mleka kokosowego, mleka lub wody
  • 50g płatków owsianych (5 łyżek)
  • 100g  wiórek kokosowych + 35g wiórek do obtoczenia

Porcja 18 kulek.

Przygotowanie

Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować na mleku lub w wodzie. Poczekać aż ostygnie. Płatki owsiane zblendowac na mąkę.  Kaszę umieścić w misie blendera, dodać wiórki i mąkę owsianą. Wyjąć masę i formować kulki obtaczając wiórkami. Schłodzić w lodówce.

Smacznego. 🙂

IMG_8068IMG_8069