Wino na endometrium to dosyć często zalecana metoda i naturalny specyfik na polepszenie grubości błony śluzowej macicy. Potocznie zwane, jako winko na endo. Dziś postaram się wyjaśnić, jak wino wpływa endometrium.

Aby endometrium ładnie rosło potrzebne jest…

Wzrost błony śluzowej macicy jest uzależniony od działania estradiolu i progesteronu. Estrogeny powodują proliferację i pogrubienie endometrium, a progestageny wywołują zmiany sekrecyjne i przyrost jego grubości. Te dwa hormony wywołują prawidłowy wzrost endometrium. Wzrost endometrium wymaga również prawidłowego przepływu krwi, czyli odżywienia endometrium.

 WINO NA ENDOMETRIUM

Najważniejsze zdanie w całym artykule:

Wzrost endometrium jest procesem zależnym od hormonów i wymaga prawidłowego przepływu krwi

(

Wino na lepsze ukrwienie

Zmniejszony przepływ endometrialny może zaburzać wzrost nabłonka. W następstwie dochodzi do zaburzenia unaczynienia endometrium i zmniejszenia przepływu krwi, co powoduje powstanie cienkiego endometrium. Wino ma za zadanie lepiej “odżywić” wyściółkę macicy. Odżywiona wyściółka, to grubsza wyściółka.

Antocyjanidyny zawarte w winie mają dobroczynny wpływ na funkcję śródbłonka (rozszerzają naczynia krwionośne, zmniejszają agregację płytek krwi).

W badaniach wykazano, że czerwone wino przywraca do normy dysfunkcję śródbłonka spowodowaną spożyciem nasyconych tłuszczów i paleniem papierosów.

Czerwone wino dodatkowo wpływa na istotny element układu krzepnięcia krwi, jakim jest agregacja płytek. Agregacja to zlepianie się płytek, które zatykają naczynia. Wino je udrażnia.

Cienkie endometrium może być wywołane przez szereg czynników lub mieć nieznane, idiopatyczne podłoże.

Wino i jego wpływ na hormony

Alkohol jest jednym z nielicznych składników pokarmowych, które mogą i nie muszą zwiększać poziomów estrogenów w organizmie. O co w tym chodzi? W skrócie: badań wiele, ale nadal brak jednoznacznej odpowiedzi.

******

Istnieją badania, które potwierdzają korzystny wpływ alkoholu na zwiększanie ilości estrogenów (mają one 30 lat, więc są trochę stare). Najnowsze badania mówią, że nie ma on wpływu na zwiększanie ilości estrogenów. Taka rozbieżność tłumaczona jest tym, że może być to związane z metabolizmem i indywidualnymi cechami organizmu.

 

***najbogatszym-zrodlo-polifenolinajwyzsza-zawartosc-zwiazkow-polifenolowych-odnotowano-w-owocach-aronii-2080-mg%2f100-g-2

***

Przyjrzyjmy się różnym badaniom o wpływie alkoholu na estrogeny

Badania przeprowadzone przez Pana Mendelsona w 1988 roku wykazały, że spożywanie alkoholu w dawce 0,7g/kg masy ciała przez kobiety przed menopauzą spowodował wzrost stężenia estradiolu o 55–66% stężenie w stosunku do poziomu kiedy alkohol nie był spożywany.

Badanie z 1993 roku wykonane przez pana Reichmana na kobietach w wieku 21-40 lat, które przez 3 cykle spożywały 30g etanolu dziennie.  Spożywanie 30g etanolu dziennie wykazało wzrost o 21,2% stężenia estronu i o 27,5% estradiolu w osoczu, oraz o 31,9% wyższe stężenie estradiolu w moczu w fazie okołoowulacyjnej. W drugiej fazie cyklu stwierdzono wzrost stężenia estriolu o 29,1%, i o 21,6% estradiolu w osoczu.

W 1994 roku w innych badaniach prowadzonych przez Pana Dorgana stwierdzono, że spożycie alkoholu nie było związane ze stężeniami estradiolu w żadnych fazach cyklu.

Badanie na szczurach z usuniętymi jajnikami wykazało, że przewlekłe picie alkoholu (4,4g/kg/dzień) – wątpię, żeby kobieta o wadze 55 kg, “trzeźwo myśląca”, byłaby w stanie wypić 242 gram etanolu, czyli 850 ml wódki 40% codziennie przez 10 tygodni. Wracając do badania. Po 10 tygodniach wykazało ono, że alkohol może zwiększyć poziom estradiolu w osoczu krwi, co może być spowodowane zwiększoną aromatyzacją (zamianą androgenów w estrogen lub opóźnionym usuwaniem estradiolu przez wątrobę, która zajęta jest regeneracją oraz alkoholem i nie wyrabia usuwać estrogenów).

wine-bottle-1209934_1280

W 2006 w badaniu przeprowadzonym przez Pana Maskarinec nie stwierdzono związku pomiędzy spożyciem alkoholu a stężeniem estradiolu i progesteronu.

To badanie potwierdza, że zawarte w winie czerwonym substancje mogą być stosowane w profilaktyce raka piersi, bo zmniejszają poziom estrogenów. Stosowanie wina czerwonego w profilaktyce raka piersi to nadal kwestia sporna.

***

Obecne w czerwonym winie procyanidyny typu B  (flawonoidy), mogą hamować biosyntezę estrogenów poprzez hamowanie aromatazy, która przekształca androgeny do estrogenów, czyli następuje spadek estrogenów. Dzięki temu wino zalecane jest dla osób, które mają zwiększone ryzyko wystąpienia raka piersi. Badanka 1, 2

***

To badanie sugeruje, że wino na endometrium nie będzie działało, wręcz przeciwnie, obniżając estrogeny może je dodatkowo upośledzać – badanie.

***

WINO NA ENDOMETRIUM

A co dobrego ma wino?

  • W skład czerwonego wina wchodzi resweratrol (śladowe ilości), który ma działanie antyoksydacyjne. W wysokich dawkach wykazuje wpływ na rozrost endometrium. W badaniach to potwierdzających, została użyta dawka 30mg resweratrolu,  co odpowiada 4,8 litrom wina. 🙂 Badania 

Informacja dla kobiet z endometriozą

Na podstawie tego badania powstało wiele artykułów portalowych, że wino dla kobiet z endometriozą jest niebezpieczne. Nikt nie wspomniał o tym, że ilość resweratrolu użyta w badaniach odpowiadała kilku butelkom wina.

  • Antyoksydanty chronią przed miażdżycą, cukrzycą, chorobami związanymi z układem krążenia
  • Wino wykazuje działanie antynowotworowe

A tutaj zawartość resweratrolu:

Pokarmy/Napoje Resweratrol (μg/100 g)
Winogrona 1500
Wino czerwone 625 =  0,625 mg

)

f3cf55 (4)

 

Wejdź na stronę Akademii i skorzystaj z niespodzianek, które przygotowałyśmy dla Ciebie

Polub Akademię na Facebooku


Zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama

TOWSRODKU.PL (5)

Ania

 


Blog ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się na blogu należy skonsultować się z lekarzem.

1. Can alcohol promote aromatization of androgens to estrogens? A review. Purohit V1.
2. Agnieszka Szajdek i współ. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego.
3. Emilia Kałędkiewicz , Ewa Lange Znaczenie wybranych związków pochodzenia roślinnego w diecie zapobiegającej chorobom nowotworowym
4. Ewa Piątkowska i wpół – Charakterystyka wystepowanie i odziaływanie na organizm człowieka.
5. Aneta Kopeć i współ. Prozdrowotne właściwości resweratolu.
6.Żywienie a stężenia hormonów płciowych (estrogenów i progesteronu) u kobiet wwieku rozrodczym: implikacje dla ryzyka raka piersi Anna Merklinger-Gruchała , Grażyna Jasieńska
7.Eng ET, Ye J, Williams D, Phung S, Moore RE, Young MK, Gruntmanis U, Braunstein G, Chen S. Suppression of estrogen biosynthesis by procyanidin dimers in red wine and grape seeds. Cancer Res
8. Środowisko a gospodarka hormonalna u kobiet Environment and hormone (im)balance in womenAnna Merklinger-Gruchała,Grażyna Jasieńska
9. Ewa Piątkowska i współ. Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka.
10.Leczenie pacjentów z „cienkim” endometrium – ciągłe wyzwani. Prof. Raoul Orvieto, MD. PhD.