Dynia doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni.  Miąższ dyni zawiera dużo witaminy A, która jest cennym antyoksydantem. Warto pamiętać, że wartość odżywcza dyni zależy od jej odmiany.

lupiny-17-miazszu-73-i-nasion-10

Jest warzywem niskokalorycznym, lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g. Posiada wysoki indeks glikemiczny, ale jej ładunek glikemiczny jest zadowalający.

Witaminy w dyni

dzienne-zalecane-spozycie-1

Dane pochodzą z zaleceń Ministerstwa Zdrowia

***

Czy warto rezygnować z dyni ze względu na indeks glikemiczny?

Nie musisz z niej rezygnować!

Obliczmy ładunek glikemiczny 100g dyni = 75 (indeks) x7 (ilość węglowowodanów)/100 = 5,25 (niski). Co to znaczy? Wchłanianie węglowodanów z dyni jest szybkie (wysoki indeks, wzrost poziomu glukozy), ale jest ich bardzo mało, co nie powinno powodować zwiększonej potrzeby na insulinę. Organizm nie powinien mieć problemów z obniżeniem stężenia. Więc w małej ilości możesz sobie pozwolić na dynię i dodać ją do dania.

CIEKAWOSTKA

Dyni hokkaido –  jest odmiana dyni, której nie trzeba obierać ze skóry.

***

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia bogata jest w karotenoidy: luteinę, β-karoten, β-kryptoksantynę, zeaksantyne a w niektórych odmianach – likopen. Karotenoidy to przeciwutleniacze, który może zmniejszyć ryzyko raka i chorób sercowo-naczyniowych to pomarańczowoczerwone barwniki z których powstaje witamina A.

***

Ilość karotenoidów 2-10mg/100 g

niskokalorycznym

***

Karotenoidy to przeciwutleniacze  – związki chroniące komórki organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Kiedy warto spożywać przeciwutleniacze? Kiedy Wasz partner ma obniżone parametry nasienia związanej ze stylem życia, kiedy dużo się stresujecie, oraz walczycie z niepłodnością idiopatyczną.

Czytaj: Kiedy powstają wolne rodniki

 

lupiny-17-miazszu-73-i-nasion-10-1

 

Karotenoidy w dyni:

  • Beta-karoten jest odpowiedzialny za kolor dyni. Jest barwnikiem i prowitaminą A o największej aktywności. 125 g ugotowanej dyni zawiera 713 uq. Dzienna dawka witaminy A  to 800 uq (0,85 mg) mikrogramów. Działanie antyoksydacyjne. Może to poprawić funkcje układu odpornościowego.
  • Luteina i zeaksantyna na problemy z plamką oka i siatkówką. Zapobiegają przed zbyt wczesnym starzeniem i uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem słonecznym i UV. Chronią przed promieniowaniem. Luteina wraz z zeaksantyną, dzięki zmniejszaniu skutków stresu oksydacyjnego, chronią plamkę i siatkówkę oka w której się gromadzą.

***

Jaka dynia ma najwięcej luteiny? Okazuje się, że różnica jest duża i zależy od odmiany. W badaniach nad czterema odmianami (Justynka, Amazonka, Otylia, Ambar). Najwięcej luteiny posiada odmiana “Justynka” (0,1863 mg) i “Amazonka” (0,1184 mg). Najmniej luteiny zawiera odmiana “Ambar” (0,0588 mg).  Jeżeli chodzi o zawartość β-karotenu to odmiany “Amazonka” i “Justynka” mają go mniej o 16 i 23 % w porównaniu “Ambar”.

***

Dynia witaminy, mikro i makroelementy (wymieniam najważniejsze)

Witaminy A jest ceniona ze względu na właściwości przeciwutleniające. Chroni przed wolnymi rodnikami, zapobiega starzeniu się skóry i poprawia układ odpornościowy. Jeżeli chcesz spożywać dynię ze względu na witaminy, to tej jest najwięcej.

Potas (praca mięśni i koncentracja). Ilość potasu zależy od odmiany – Bambino  (303,8 mg/100 g), Justynka (566,7mg /100 g), dynia Olbrzymia (278 mg/100 g.).

Dzienna zalecana dawka potasu – 2000mg

 

Fosfor (zdrowe zęby i kości). Średnia zawartość w dyni wynosi od 37 do 43 mg/100 g.

Dzienna zalecana dawka fosforu – 700mg

 

Zawartość witaminy C w owocach dyni olbrzymiej stopniowo maleje podczas przechowywania. Po 6 miesiącach leżenia dynia traci aż 60% witaminy C! Po 4 miesiącach straty określono średnio na ponad 43%…

ale,

sześciomiesięczny okres przechowywania wpłynął na znaczny wzrost zawartości sumy karetonoidów i ß-karotenu w materiale świeżym.

Dzienna zalecana dawka witaminy C – 80mg

lupiny-17-miazszu-73-i-nasion-10-2

Właściwości dyni – leczenie dynią

Miąższ dyni działa na zwiększenie wydzielanie żółci, dzięki temu działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy. Dynia pomaga na zaparcia oraz zalecana jest dla osób, które cierpią na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby.

Kilka badań z wykorzystaniem dyni.

 

[Badanie] Sok z dyni figolistnej obniża poziom glukozy

Dynia fagolistna a konkretnie jej sok, znacznie obniżał poziomu glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2.

[Badanie] Stosowane dyni i jogurtu u chorych na cukrzycę typu 2 spowodowało obniżenie złego cholesterolu, ciśnienia i hemoglobiny glikowanej

Badania wykazały że spożywanie probiotycznego jogurtu i wraz z dynią ma korzystny wpływ na profil lipidowy, glikemię, zapalenia, oraz ciśnienie krwi!

Kto brał udział?

  1. Grupa kontrolna (zostały jej udzielone porady dietetyczne)
  2. Grupa, która spożywała 8 tygodni dynię piżmowa (green pumpkin)  (100 g);
  3. Grupa,  która spożywała jogurt probiotyczny (150 g)
  4. Grupa, która spożywała dynię + jogurt

Po lewej stronie (variables) to tabela z tym co zostało mierzone. Before (oznacza przed badaniem) after (po 8 tygodniach badań). Control to grupa kontrolna, następnie grupa 2, 3, 4

Oznaczenia: Ciśnienie skurczowe [SBP]. Ciśnienie rozkurczowe [DBP]. Cholesterol całkowity (TC). Poziom triglicerydów (TG). Poziom cholesterolu związanego z lipoproteinami o wysokiej gęstości (HDL-C). Stężeniae hemoglobiny A1c (HbA1c) hsCRP. Lipoproteiny o małej gęstości (LDL-C)

 

ijpvm-7-30-g004

 ***

Dla tych co chcą poznać co to cukrzyca, insulinooporność i jak działa glukoza

Czytaj: Dieta PCOS, terminy, które warto znać

***

Przepis na dynię

Zupa- krem 

***

Dla tych co nie polubili jeszcze facebooka i instagrama

Facebook Instagram

właściwości dyni

 


źródło:
1.Arkadiusz Telesiński, Maciej Płatkowski, Dorota Jadczak1. WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE OWOCÓW WYBRANYCH ODMIAN DYNI PIŻMOWEJ (CUCURBITA MOSCHATA DUCH.) Właściwości dyni
2. BARBARA CHILCZUK, IRENA PERUCKA, MAŁGORZATA MATERSKA, HALINA BUCZKOWSKA ZAWARTOŚĆ LUTEINY, ZEAKSANTYNY I β-KAROTENU W LIOFILIZOWANYCH OWOCACH WYBRANYCH ODMIAN CUCURBITA MAXIMA D.
3. JOANNA NIEWCZAS, MARTA MITEK ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W OWOCACH PIĘCIU ODMIAN DYNI OLBRZYMIEJ (CUCURBITA MAXIMA)
4.Hypoglycemic action of Cucurbita ficifolia on Type 2 diabetic patients with moderately high blood glucose levels. Acosta-Patiño JL1, Jiménez-Balderas E, Juárez-Oropeza MA, Díaz-Zagoya JC.
5.Effect of Cucurbita ficifolia and Probiotic Yogurt Consumption on Blood Glucose, Lipid Profile, and Inflammatory Marker in Type 2 Diabetes Azade Bayat, Fatemeh Azizi-Soleiman,1Motahar Heidari-Beni,2Awat Feizi,3Bijan Iraj,4Reza Ghiasvand, andGholamreza Askari
6. Anti-hyperglycaemic globulins from selected Cucurbitaceae seeds used as antidiabetic medicinal plants in Africa Clautilde Mofor Teugwa,corresponding author1 Thaddée Boudjeko,2 Bruno Tugnoua Tchinda,1 Pascaline Chouadeu Mejiato,1 and Denis Zofou3