Przyszła jesień! Poznaj właściwości dyni!

właściwości dyni

Dynia doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni.  Miąższ dyni zawiera dużo witaminy A, która jest cennym antyoksydantem. Warto pamiętać, że wartość odżywcza dyni zależy od jej odmiany.

lupiny-17-miazszu-73-i-nasion-10

Jest warzywem niskokalorycznym, lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g. Posiada wysoki indeks glikemiczny, ale jej ładunek glikemiczny jest zadowalający.

Witaminy w dyni

dzienne-zalecane-spozycie-1

Dane pochodzą z zaleceń Ministerstwa Zdrowia

***

Czy warto rezygnować z dyni ze względu na indeks glikemiczny?

Nie musisz z niej rezygnować!

Obliczmy ładunek glikemiczny 100g dyni = 75 (indeks) x7 (ilość węglowowodanów)/100 = 5,25 (niski). Co to znaczy? Wchłanianie węglowodanów z dyni jest szybkie (wysoki indeks, wzrost poziomu glukozy), ale jest ich bardzo mało, co nie powinno powodować zwiększonej potrzeby na insulinę. Organizm nie powinien mieć problemów z obniżeniem stężenia. Więc w małej ilości możesz sobie pozwolić na dynię i dodać ją do dania.

CIEKAWOSTKA

Dyni hokkaido –  jest odmiana dyni, której nie trzeba obierać ze skóry.

***

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia bogata jest w karotenoidy: luteinę, β-karoten, β-kryptoksantynę, zeaksantyne a w niektórych odmianach – likopen. Karotenoidy to przeciwutleniacze, który może zmniejszyć ryzyko raka i chorób sercowo-naczyniowych to pomarańczowoczerwone barwniki z których powstaje witamina A.

***

Ilość karotenoidów 2-10mg/100 g

niskokalorycznym

***

Karotenoidy to przeciwutleniacze  – związki chroniące komórki organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Kiedy warto spożywać przeciwutleniacze? Kiedy Wasz partner ma obniżone parametry nasienia związanej ze stylem życia, kiedy dużo się stresujecie, oraz walczycie z niepłodnością idiopatyczną.

Czytaj: Kiedy powstają wolne rodniki

 

lupiny-17-miazszu-73-i-nasion-10-1

 

Karotenoidy w dyni:

  • Beta-karoten jest odpowiedzialny za kolor dyni. Jest barwnikiem i prowitaminą A o największej aktywności. 125 g ugotowanej dyni zawiera 713 uq. Dzienna dawka witaminy A  to 800 uq (0,85 mg) mikrogramów. Działanie antyoksydacyjne. Może to poprawić funkcje układu odpornościowego.
  • Luteina i zeaksantyna na problemy z plamką oka i siatkówką. Zapobiegają przed zbyt wczesnym starzeniem i uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem słonecznym i UV. Chronią przed promieniowaniem. Luteina wraz z zeaksantyną, dzięki zmniejszaniu skutków stresu oksydacyjnego, chronią plamkę i siatkówkę oka w której się gromadzą.

***

Jaka dynia ma najwięcej luteiny? Okazuje się, że różnica jest duża i zależy od odmiany. W badaniach nad czterema odmianami (Justynka, Amazonka, Otylia, Ambar). Najwięcej luteiny posiada odmiana “Justynka” (0,1863 mg) i “Amazonka” (0,1184 mg). Najmniej luteiny zawiera odmiana “Ambar” (0,0588 mg).  Jeżeli chodzi o zawartość β-karotenu to odmiany “Amazonka” i “Justynka” mają go mniej o 16 i 23 % w porównaniu “Ambar”.

***

Dynia witaminy, mikro i makroelementy (wymieniam najważniejsze)

Witaminy A jest ceniona ze względu na właściwości przeciwutleniające. Chroni przed wolnymi rodnikami, zapobiega starzeniu się skóry i poprawia układ odpornościowy. Jeżeli chcesz spożywać dynię ze względu na witaminy, to tej jest najwięcej.

Potas (praca mięśni i koncentracja). Ilość potasu zależy od odmiany – Bambino  (303,8 mg/100 g), Justynka (566,7mg /100 g), dynia Olbrzymia (278 mg/100 g.).

Dzienna zalecana dawka potasu – 2000mg

 

Fosfor (zdrowe zęby i kości). Średnia zawartość w dyni wynosi od 37 do 43 mg/100 g.

Dzienna zalecana dawka fosforu – 700mg

 

Zawartość witaminy C w owocach dyni olbrzymiej stopniowo maleje podczas przechowywania. Po 6 miesiącach leżenia dynia traci aż 60% witaminy C! Po 4 miesiącach straty określono średnio na ponad 43%…

ale,

sześciomiesięczny okres przechowywania wpłynął na znaczny wzrost zawartości sumy karetonoidów i ß-karotenu w materiale świeżym.

Dzienna zalecana dawka witaminy C – 80mg

lupiny-17-miazszu-73-i-nasion-10-2

Właściwości dyni – leczenie dynią

Miąższ dyni działa na zwiększenie wydzielanie żółci, dzięki temu działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy. Dynia pomaga na zaparcia oraz zalecana jest dla osób, które cierpią na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby.

Kilka badań z wykorzystaniem dyni.

 

[Badanie] Sok z dyni figolistnej obniża poziom glukozy

Dynia fagolistna a konkretnie jej sok, znacznie obniżał poziomu glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2.

[Badanie] Stosowane dyni i jogurtu u chorych na cukrzycę typu 2 spowodowało obniżenie złego cholesterolu, ciśnienia i hemoglobiny glikowanej

Badania wykazały że spożywanie probiotycznego jogurtu i wraz z dynią ma korzystny wpływ na profil lipidowy, glikemię, zapalenia, oraz ciśnienie krwi!

Kto brał udział?

  1. Grupa kontrolna (zostały jej udzielone porady dietetyczne)
  2. Grupa, która spożywała 8 tygodni dynię piżmowa (green pumpkin)  (100 g);
  3. Grupa,  która spożywała jogurt probiotyczny (150 g)
  4. Grupa, która spożywała dynię + jogurt

Po lewej stronie (variables) to tabela z tym co zostało mierzone. Before (oznacza przed badaniem) after (po 8 tygodniach badań). Control to grupa kontrolna, następnie grupa 2, 3, 4

Oznaczenia: Ciśnienie skurczowe [SBP]. Ciśnienie rozkurczowe [DBP]. Cholesterol całkowity (TC). Poziom triglicerydów (TG). Poziom cholesterolu związanego z lipoproteinami o wysokiej gęstości (HDL-C). Stężeniae hemoglobiny A1c (HbA1c) hsCRP. Lipoproteiny o małej gęstości (LDL-C)

 

ijpvm-7-30-g004

 ***

Dla tych co chcą poznać co to cukrzyca, insulinooporność i jak działa glukoza

Czytaj: Dieta PCOS, terminy, które warto znać

***

Przepis na dynię

Zupa- krem 

***

Dla tych co nie polubili jeszcze facebooka i instagrama

Facebook Instagram

właściwości dyni

 


źródło:
1.Arkadiusz Telesiński, Maciej Płatkowski, Dorota Jadczak1. WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE OWOCÓW WYBRANYCH ODMIAN DYNI PIŻMOWEJ (CUCURBITA MOSCHATA DUCH.) Właściwości dyni
2. BARBARA CHILCZUK, IRENA PERUCKA, MAŁGORZATA MATERSKA, HALINA BUCZKOWSKA ZAWARTOŚĆ LUTEINY, ZEAKSANTYNY I β-KAROTENU W LIOFILIZOWANYCH OWOCACH WYBRANYCH ODMIAN CUCURBITA MAXIMA D.
3. JOANNA NIEWCZAS, MARTA MITEK ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W OWOCACH PIĘCIU ODMIAN DYNI OLBRZYMIEJ (CUCURBITA MAXIMA)
4.Hypoglycemic action of Cucurbita ficifolia on Type 2 diabetic patients with moderately high blood glucose levels. Acosta-Patiño JL1, Jiménez-Balderas E, Juárez-Oropeza MA, Díaz-Zagoya JC.
5.Effect of Cucurbita ficifolia and Probiotic Yogurt Consumption on Blood Glucose, Lipid Profile, and Inflammatory Marker in Type 2 Diabetes Azade Bayat, Fatemeh Azizi-Soleiman,1Motahar Heidari-Beni,2Awat Feizi,3Bijan Iraj,4Reza Ghiasvand, andGholamreza Askari
6. Anti-hyperglycaemic globulins from selected Cucurbitaceae seeds used as antidiabetic medicinal plants in Africa Clautilde Mofor Teugwa,corresponding author1 Thaddée Boudjeko,2 Bruno Tugnoua Tchinda,1 Pascaline Chouadeu Mejiato,1 and Denis Zofou3

Related Posts

by
Witaj, nazywam się Ania i tworzę to miejsce z myślą o osobach, które starają się o dziecko i interesują się swoim zdrowiem. Zdrowie to również jedzenie, przepisy i wolny czas. :)
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Farma dyń w Powsinie - Antoonovka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

48 shares

Kategorie