Wolne rodniki i stres oksydacyjny – dlaczego niszczą nasze komórki

stres oksydacyjny

W tym wpisie dowiesz się, czym są wolne rodniki oraz stres oksydacyjny, które są poważnym zagrożeniem dla zdrowia człowieka. Nieprawidłowa dieta i styl życia może prowadzić do zwiększonej ilości wolnych rodników w organizmie, które niszczą zdrowe komórki. Wolne rodniki można usunąć z organizmu, dostarczając mu antyoksydanty zawarte w pożywieniu.

***

Stres oksydacyjny

O stresie oksydacyjnym można mówić, kiedy występuje zaburzenie równowagi, pomiędzy produkcją reaktywnych form tlenu (wolnych rodników) i zdolności antyoksydacyjnej organizmu.  Powstające reaktywne formy tlenu są produktami pośrednimi, które powinny ulegać dalszej redukcji w kolejnych reakcji biochemicznych. W wyniku zaburzeń organizmu kumulują się w organizmie i są one niebezpieczne dla zdrowia.

***

Wolne rodniki 

Są to cząsteczki zawierające niesparowany elektron na orbicie zewnętrznej. Oznacza to, że są bardzo niestabilne. Poszukują i przechwytują elektrony z cząsteczek w zdrowych komórkach, chcąc się w ten sposób ustabilizować. Szybko wchodzą w reakcje, w tym łańcuchowe. Reagują z białkami, lipidami, cukrami i kwasami nukleinowymi obecnymi w komórkach, prowadząc do powstania kolejnych produktów wolnorodnikowych. Organizm wytworzył w sobie mechanizmy antyoksydacyjne, dzięki którym możliwe jest usuwanie RFT z organizmu. Kiedy ten mechanizm zawodzi i nie wyrabia na zakrętach powstaje stres oksydacyjny.

***

Do czego prowadzi stres oksydacyjny?

Takie reakcje zaburzają homeostazę organizmu i mogą prowadzić do wielu chorób. Dochodzi wtedy do uszkodzenia głównych makromolekuł komórkowych, upośledzenia czynności komórki czego rezultatem jest ich śmierć.

Informacja dla kobiet, które dbają o witalność swej urody

Stres oksydacyjny wpływa na zaburzenia w wytwarzaniu kolagenu co w konsekwencji powoduje (zmarszczki, słabe gojenie się ran itp). Warto dostarczać organizmowi antyoksydanty wraz z pożywieniem.

***

Niereaktywne formy tlenu są powodem wielu chorób

Lista jednostek chorobowych, przy powstawaniu których, kluczową rolę ogrywają reaktywne formy tlenu, jest dosyć obszerna. Do najpopularniejszych z nich należą: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, nowotwory, stany zapalne wywołane bakteriami i innymi czynnikami patogennymi.

Miażdżyca – niereaktywne formy uszkadzają śródbłonek naczyniowy, który zapoczątkowuje proces tworzenia się blaszki miażdżycowej.

Nowotwory –  rodnik wodorotlenowy działa destrukcyjne na DNA, które może prowadzić do powstawania mutacji, a w konsekwencji nowotworów.

***

Dlaczego organizm zaczyna produkować więcej wolnych rodników?

Zwiększone wytwarzanie wolnych rodników w organizmie spowodowane jest przed czynniki endogenne i egzogenne, a także przez niewydolność organizmu do antyoksydacji.

Czynniki egzogenne:

  • styl życia (otyłość, nieprawidłowa dieta, stres, używki).

Palenie papierosów wpływa na wytwarzanie stresu oksydacyjnego i jest bardzo zgubne dla organizmu. Bardzo często wspomina się o nieprawidłowej diecie, bogatej w tłuszcze i węglowodany oraz braku ruchu, które mogą prowadzić do otyłości. Idąc dalej, zwiększony zapas tkanki tłuszczowej może powodować uwalnianie z niej cytokin prozapalnych i wzrost wytwarzania RFT w leukocytach, których organizm nie nadąża usuwać.

Mała wzmianka na temat cytokin w problemach z płodnością tutaj — > Zagnieżdżenie, czyli implantacja zarodka w macicy. Dlaczego się nie udaje
  • środowisko (pestycydy, herbicydy, zanieczyszczenia, metale ciężkie, promienie słoneczne).

Czynniki endogenne:

  • niewydolność układu antyoksydacyjnego,
  • choroby ogólnoustrojowe,
  •  czynniki idiopatyczne,
  • podeszły wiek (z wiekiem samoistnie następuje obniżenie zdolności antyoksydacyjnych organizmu)

Utrzymanie równowagi oksydoredukcyjnej poprzez niszczenie i usuwanie nadmiaru RFT możliwe jest dzięki witaminom i enzymom.

***

Jakie antyoksydanty niszczą wolne rodniki

Mechanizmy antyoksydacyjne organizmu, zależą od ilości antyoksydantów w organizmie – można dostarczyć je z pożywieniem. Antyoksydanty znajdziesz w owocach i warzywach i nie są to tylko witaminy. Każda z witamin, która jest dostarczana do organizmu ma inne działanie antyoksydacyjne z tego powodu zaleca się zwiększone spożycie wszystkich niżej wymienionych.

[toggles style=”toggles”][toggle title=”Ciekawostka”]Mózg jest niezwykle wrażliwy na dużą ilość wolnych rodników i uszkodzenia oksydacyjne. Wynika to z zużycia dużych ilości tlenu, dużego stężenia nienasyconych kwasów tłuszczowych i relatywnie dużego stężenia jonów metali ciężkich. Ponadto w tkance mózgowej wykazano niewielką ilość substancji o właściwościach antyoksydacyjnych[/toggle][/toggles]

Witaminy, które pomagają usuwać wolne rodniki

Witaminy, które usuwają nadmiar wolnych rodników:

A, E, C

 

A (3) A (5)A (4)

Inne enzymy i substancje, które usuwają wolne rodniki:

  • dysmutaza ponadtlenkowa
  • peroksydaza glutationowa
  • katalaza
  • albuminy
  • ceruloplazmina
  • bilirubina
  • białka hemowe
  • kwas moczowy
  • tioredoksyna
  • kreatynina paraoksonaza
  • cysteina
  • karotenoidy
  • flawonoidy
  • koenzym Q (zredukowany)

Więcej na temat poszczególnych antyoksydantów znajdziesz tutaj:

Witaminy dla mężczyzn na płodność

[toggles style=”toggles”][toggle title=””]Zaburzenia mechanizmów antyoksydacyjnych może prowadzić do nagromadzenia się wolnych rodników w organizmie, które są szkodliwe. Zaburzenia te mogą powodować styl życia, dieta, używki, leki, środowisko, promienie słoneczne. Spożywanie witamin A, C, E wspomaga organizm do usuwania wolnych rodników. Wolne rodniki niszczą komórki i są powodem wielu chorób.  Antyoksydanty można znaleźć  w pożywieniu.[/toggle][/toggles]


 

Zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama

TOWSRODKU.PL (5)

Pozdrawiam,

Ania


Blog ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się na blogu należy skonsultować się z lekarzem.

ŹRÓDŁO:
1. Renata Walczak-Jędrzejowska Zakład Endokrynologii Płodności, Katedra Andrologii i Endokrynologii Płodności, Uniwersytet Medyczny w Łodzi.STRES OKSYDACYJNY A NIEPŁODNOŚĆ MĘSKA.
2.Agnieszka Zabłocka, Maria Janusz.Dwa oblicza wolnych rodników tlenowych. The two faces of reactive oxygen species.
3.Adam Łuszczewski, Ewa Matyska-Piekarska, Jakub Trefler, Iwona Wawer, Jan Łącki, Paula Śliwińska-Stańczyk Reaktywne formy tlenu – znaczenie w fizjologii i stanach patologii organizmu.
4.Stres oksydacyjny w procesach uszkodzenia komórek JULITA KULBACKA, JOLANTA SACZKO, AGNIESZKA CHWIŁKOWSKA.
5. What Is Oxidative Stress? Toshikazu YOSHIKAWA and Yuji NAITO.

Related Posts

by
Witaj, nazywam się Ania i tworzę to miejsce z myślą o osobach, które starają się o dziecko i interesują się swoim zdrowiem. Zdrowie to również jedzenie, przepisy i wolny czas. :)
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 shares

Kategorie