ZAPRASZAM NA MÓJ INSTAGRAM

Dieta przed in vitro jest niezwykle ważnym elementem w tej całej staraniowej układance, której nie może zabraknąć przed podejściem do procedury. Dieta przed in vitro wspiera jakość oocytów, chroniąc je przed wolnymi rodnikami, zmniejsza stan zapalny, dostarcza witamin, wpływa pozytywnie na endometrium, poprawia samopoczucie, zwiększa szansę na pozytywne zakończenie ivf, poprawia jakość parametrów nasienia. Dietę przed ivf najlepiej stosować we dwoje.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Oxford, Human Reproduction w 2018 roku wykazało, że kobiety przestrzegające diety śródziemnomorskiej przez sześć miesięcy przed zapłodnieniem in vitro mają większą szansę zajścia w ciążę i porodu w porównaniu z kobietami, które diety nie stosowały.

Płodna dieta, którą znajdziesz w naszym sklepie pomoże Ci się przygotować się do IVF.


Jeżeli jednak wolałabyś wprowadzić płodną dietę małymi krokami, to koniecznie zerknij do e-booka „28 dni do płodności”.

 

Na walkę z wolnymi rodnikami!

Wolne rodniki to cząsteczki zawierające niesparowany elektron na orbicie zewnętrznej. Oznacza to, że są bardzo niestabilne. Poszukują i przechwytują elektrony z cząsteczek w zdrowych komórkach, chcąc się w ten sposób ustabilizować. Szybko wchodzą w reakcje, w tym łańcuchowe. Reagują z białkami, lipidami, cukrami i kwasami nukleinowymi obecnymi w komórkach, prowadząc do powstania kolejnych produktów wolnorodnikowych.  Ich nadwyżka nazywana stresem oksydacyjnym, odgrywa istotną rolę w niepłodności, wpływając na jakość nasienia, oocytów i zarodków. Stres oksydacyjny to moment, w którym organizm nie radzi sobie z nadmiarem wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek, w tym DNA. Aby temu zapobiec należy sięgać po przeciwutleniacze, które chronią plemniki i komórki jajowe przed uszkodzeniami.

Stres oksydacyjny powiązany jest m.in. z nieprawidłową dietą, paleniem papierosów, otyłością, insulinoopornością, pcos, endometriozą, zanieczyszczeniami środowiska, stresem, nadmiernym wysiłkiem fizycznym.

Przeciwutleniacze (antyoksydanty) w diecie przed in vitro

  • Owoce – borówka amerykańska, jeżyny, jagody, maliny, truskawki;
  • Warzywa – pomidory, papryka czerwona , cebula, czosnek, buraki czerwone, kapusta biała, włoska, czerwona, brokuł czy kalafior;
  • Rośliny zielonolistne – szpinak, jarmuż, seler, rukola, roszponka;
  • Ryby – łosoś, szprotki, makrela, tuńczyk;
  • Owoce morza;
  • Orzechy i nasiona – migdały, siemię lniane, chia, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, sezam;
  • Przyprawy – oregano, imbir, kurkuma + pieprz, rozmaryn, cynamon, czarnuszka, goździki, majeranek, tymianek, kakao, bazylia;
  • Kasze i produkty pełnoziarniste – kasza amarantusowa, gryczana palona i niepalona, komosa ryżowa;
  • Strączki – soczewica, ciecierzyca, fasola;
  • Pokrzywa, czystek, rumianek, zielona herbata.

 

Zapisz się na listę mailową i odbierz przykładowy 1 dzień diety przed ivf. Jadłospis pochodzi z diety stosowanej przy trzecim podejściu do ivf (dwie wcześniejsze próby bez diety były nieudane).

Dieta przed in vitro powinna być bogata w kwasy omega-3

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne kwasy tłuszczowe, pochodzące głównie z oleju rybnego, które mają znaczące działanie przeciwzapalne. Nie mogą być wytwarzane przez organizm ludzki i muszą być pozyskiwane ze źródeł dietetycznych, głównie tłustych ryb.

Główne kwasy omega-3 to kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz (ALA) alfa linolenowy mają one działanie przeciwzapalne.

Mirabi i in.(2017) zmierzyli poziom kwasów tłuszczowych w surowicy i płynach pęcherzykowych u 105 kobiet przechodzących IVF. Okazało się, że poziomy EPA były znacznie wyższe u kobiet w ciąży niż kobiet niebędących w ciąży. Co ciekawe, skład lipidów błony plemnikowej ma znaczący wpływ na jego jakość i ich prawidłowe funkcjonowanie. DHA jest głównym kwasem w ludzkich plemnikach, a jego niedobór w plemnikach może obniżać jakość nasienia.

Badanie przeprowadzone przez Chiu i in.(2018) wykazało, że prawdopodobieństwo klinicznej ciąży wzrosło o 8% na każdy 1% wzrost poziomu PUFA w omega-3 w surowicy. Badacze stwierdzili, że stężenia omega-3 były związane z wyższym prawdopodobieństwem zajścia w ciążę.

Gdzie znajdziesz kwasy omega-3?

  • siemię lniane (ALA);

  • ryby (makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, morskie skorupiaki, śledź, pstrąg) (EPA i DHA);

  • orzechy włoskie (ALA);

  • tran (EPA i DHA).

Wskazówka
Orzechy dodawaj do sałatek (pamiętaj, że mają dużo kalorii i staraj się, żeby było to tylko kilka orzechów). Siemię lniane miel na świeżo (nie kupuj mielonego). Możesz je zmielić w młynku do kawy lub thermomixie. Siemię lniane dodawaj do smoothie, posyp nim kanapki, sałatkę, a nawet dania obiadowe. Wprowadź do jadłospisu 3-4 porcje ryb – może zrobić z nich sałatki, pasty, mogą też być podane do dania obiadowego.

Historia Staraczki, która została skierowana na dawstwo. Po wprowadzeniu diety, suplementacji przez Zosię i jednoczesnej stymulacji przez lekarza udało się pobrać jedną komórkę jajową. Maluszek jest już na świecie. 

Jaki jest czas? Ile powinna trwać dieta przed ivf?

Wszystko zależy od tego, z czego startujemy. Dieta przed ivf, do której podchodzi para, w której mężczyzna ma obniżone parametry nasienia powinna trwać 3-6 miesięcy. Minimum trzy, bo tyle trwa jeden cykl spermatogenezy, a więc wytworzenie ze spermatogonii plemników.

„Wybór pęcherzyków, które będą ulegały dojrzewaniu odbywa się w pierwszych dniach cyklu miesiączkowego, natomiast ich przygotowanie do owulacji trwa około 85 dni i jest niezależne od regulacji hormonalnej”.

Normal and sonographic anatomy of ovarium including menstrual cycle – related changes
Barbara Kozak-Pawulska, Iwona Sudoł-Szopińska, Wiesław Jakubowski

Nie martw się, jeżeli do ivf zostało mniej czasu. Nasze Staraczki w Akademii Płodności stosowały również diety przez trzy miesiące przed ivf, a nawet i miesiąc przed ivf, niemniej rekomendowany przez nas czas to około 3 miesiące.


Został nam miesiąc, czy warto?

Jeżeli dzieli Was miesiąc do ivf, to się nie zastanawiajcie, tylko działajcie. Im szybciej, tym lepiej.

Czy taka dieta po miesiącu może coś zmienić? Posłużę się przypadkiem Dziewczyn, które brały udział w projekcie PCOS i których wszystkie historie opisałyśmy w e-booku „Jak pokonać pcos”. Po miesiącu na diecie  powracała im owulacja, pojawiał się płodny śluz, a jajniki zaczęły pracować – pozytywne zmiany naprawdę były widocznie już po miesiącu. Możecie więc sobie tylko pomóc. Super byłoby, gdyby ta dieta trwała minimum 3 miesiące, ale jeżeli mamy robić coś przez miesiąc, lub nie robić nic, to i tak warto wziąć sprawy w swoje ręce i działać.

Otyłość, ale też za niska masa ciała mają negatywny wpływ na płodność

Istnieją doniesienia, że szansa na ciążę maleje u kobiet ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) wyższym niż 25 kg / m 2 lub mniejszym niż 19 kg / m 2. Zarówno nadwaga, jak i niedowaga są mocno powiązane ze zmniejszonym współczynnikiem ciąż, zwiększoną ilością gonadotropin i wyższym odsetkiem poronień.

Otyłość ma szkodliwy wpływ na jakość oocytów.

W dużej analizie 45 000 cykli ivf stwierdzono, że rosnąca otyłość koreluje ze zmniejszającym się prawdopodobieństwem zajścia w ciążę. ( Luke i in. , 2011). Wysokie BMI jest również związane z ryzykiem występowania w ciąży cukrzycy ciążowej, nadciśnienia i przedwczesnego porodu.

 

Odchudzaj się z głową!

Historia, którą tutaj przedstawię jest historią Agaty, która wprawdzie nie korzystała z ivf, ale doskonale obrazuje to, dlaczego należy odchudzać się z głową. Cały opis jej przypadku i wskazówki, które stosowała, znajdziecie w e-booku „Jak pokonać PCOS”.


Agata wzięła udział w naszym projekcie PCOS. 8 lat – tyle trwały jej starania o dziecko.

Jej BMI przed projektem wynosiło 39,2 kg/m2.
Masa ciała przed projektem (w dn. 24.08.2018): 105,4 kg.
Masa ciała po projekcie (w dn. 26.10.2018): 98,6 kg.

Po zakończeniu projektu starała się dalej trzymać dietę. Po pół roku zdarzył się CUD. Agata zaszła w naturalną ciążę po 8 latach starań. Co ciekawe, kiedyś udało jej się schudnąć 30 kg, jej dieta była wtedy mocno niedoborowa, mało kaloryczna i skończyła się efektem jo-jo. Dieta odchudzająca podczas starań powinna być „mądrą dietą”, ponieważ kilogramy należy tracić powoli, a nie w imię zasady „im szybciej tym lepiej”.

 

Nie pal papierosów przed procedurą ivf. Koniec i kropka. Dotyczy to mężczyzn i kobiet.

Badanie przeprowadzone przez Fuentes i wspól. na 166 parach poddawanych technikom wspomaganego rozrodu wykazało, że pary, w których niedawno partner palił, miały znacznie niższy wskaźnik urodzeń żywych z zapłodnienia in vitro lub ICSI (7,8% vs 21,1% u mężczyzn niepalących).

Badanie Zitzmann M i wspól. na 301 niemieckich parach wykazało, że palenie u mężczyzny wiązało się ze znacznie zmniejszonym odsetkiem powodzenia IVF (18% vs 32% u niepalących) i ICSI (22% vs 38% u niepalących).

Pęcherzyki antralne znajdujące się w jajnikach palaczek mają wyższy poziom wolnych rodników, niż jajniki kobiet niepalących, co sugeruje potencjalny mechanizm uszkodzenia DNA i późniejszej dysfunkcji oocytów spowodowanych przez dym tytoniowy ( Paszkowski i in. , 2002 ; Van Blerkom, 2011 ).

 

Witaminy przed in vitro

Odpowiednie spożycie przeciwutleniaczy wspiera również funkcje rozrodcze kobiet i mężczyzn. Kiedy na moim koncie instagramowym zapytałam o to, co chcecie przeczytać w tym wpisie, sugestia dotycząca witamin pojawiała się najczęściej. Pamiętajcie, że to dieta powinna być podstawą.

Kwas foliowy
Odpowiedni poziom kwasu foliowego jest ważny dla jakości oocytów, dojrzewania, zapłodnienia i implantacji. Rekomendowana dawka wynosi 400 μg/dzień.

Niedobór kwasu foliowego na skutek niedostatecznej podaży lub nieprawidłowego metabolizmu może powodować nie tylko wzrost ryzyka wad otwartych OUN, lecz także wad serca i wad zaporowych układu moczowego oraz wzrost ryzyka wystąpienia poronień, zakrzepicy”.
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne

Zastosowanie suplementu kwasu foliowego u kobiet przechodzących IVF pomoga zoptymalizować szlak homocysteiny w płynie pęcherzykowym, co może się wiązać z lepszą jakością zarodka i większą szansą zajścia w ciążę.

Witamina D
Kobiety mogą mieć mniejszą szansę na uzyskanie ciąży, jeśli spożycie witaminy D jest niższe niż zalecane, a poziomy 25-hydroksywitaminy D w surowicy wykazują niedobór. Niedobór witaminy D jest również związany z PCOS i może niekorzystnie wpływać na wynik leczenia niepłodności, taki jak zapłodnienie in vitro (IVF).

Zalecenia dla kobiet i mężczyzn 19–65 LAT

U osób zdrowych, przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez minimum 15 minut w godzinach od 10.00 do 15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września suplementacja nie jest konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna. Jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 800–2000 IU/dobę, w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.

Suplementacja powinna być prowadzona pod kontrolą 25(OH)D, tak aby utrzymać stężenie optymalne w granicach >30–50 ng/ml.

Zasady suplementacji i leczeniu witaminą D – nowelizacja 2018 

Witamina E
Witamina ta zwana jest „witaminą młodości”. Podawanie witaminy E może poprawić odpowiedź endometrium u kobiet z niepłodnością idiopatyczną poprzez prawdopodobne działanie przeciwutleniające i przeciwzakrzepowe. Uważano, że suplementacja poprawia odpowiedź endometrium poprzez działanie przeciwutleniające witaminy E (wykazano, że zmniejsza stres oksydacyjny) i ma działanie przeciwzakrzepowe (poprzez zwiększenie dopływu krwi do błony śluzowej macicy i pęcherzyków).

Źródła: nasiona słonecznika, zarodki pszenne, olej z zarodków pszennych.
Jedna łyżka oleju z zarodków pszennych to 100% zapotrzebowania na witaminę E.

Koenzym Q10 (ubichinol)
Suplementacja koenzymem może wpłynąć pozytywnie na kobiety, u których występuje obniżona rezerwa jajnikowa. Wykazano również, że CoQ10 poprawia ruchliwość plemników, jakość nasienia i wskaźnik ciąż. Wyższe poziomy CoQ10 w płynie pęcherzykowym są związane z lepszymi klasami zarodków i odsetkami ciąż.

Źródła CoQ10 w diecie: mięso, ryby, orzechy, oleje roślinne.

Witaminy C i A są przeciwutleniaczami. Chronią komórki jajowe przed wolnymi rodnikami.

Źródła witaminy C: czerwona papryka, brokuł, żurawina, kapusta, natka pietruszki, kapusta czerwona, truskawki.
Źródła witaminy A: marchew, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, boćwina.

Witamina B6
Badania wykazały, że kobiety z odpowiednim stężeniem witaminy B6 w osoczu krwi miały większą szansę na poczęcie dziecka. Ta sama grupa kobiet charakteryzowała się niższym ryzykiem utraty ciąży, niż kobiety z niedoborem tej witaminy.

Źródła: zarodki pszenne, otręby pszenne, łosoś, dorsz, kasza jaglana, kasza gryczana, sezam.

Witamina B12
Jej niedobór
może prowadzić do zaburzeń owulacji i implantacji zarodka; u kobiet może niekorzystnie wpływać na jakość oocytów i zmniejszać sukces procedury wspomaganego rozrodu, takich jak IVF /ICSI.

Źródło B12 – mięso i jego przetwory, owoce morza, ryby (szczupak, sardynki, śledź).

Żelazo

Suplementacja żelazem powinna być prowadzona u kobiet z niedokrwistością przed planowaną ciążą, a następnie włączana ponownie po ukończeniu 8 tygodnia ciąży, ze względu na wzrost ryzyka niekorzystnego działania wysokich stężeń żelaza w płynie pęcherzykowym. Niedokrwistość z niedoboru żelaza definiuje się jako stężenie hemoglobiny poniżej 11 mg%. Dzienna zawartość żelaza w diecie u kobiet nieciężarnych powinna wynosić co najmniej 18 mg.”

Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących

Ogólnie rzecz biorąc, badania wykazały, że spożycie żelaza w diecie nie było konsekwentnie związane z płodnością, chociaż istnieją pewne dowody na pozytywny związek kobiet z czynnikami ryzyka niedoboru żelaza.

Źródła – mięso i jego przetwory, ryby, jaja oraz len, pestki dyni, mak, kakao*

*W produktach spożywczych występują dwa rodzaje żelaza: hemowe (produkty pochodzenia zwierzęcego – dobra wchłanialność) i niehemowe (produkty pochodzenia roślinnego – słaba wchłanialność).

Selen
Selen to
przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. Selen bierze udział w metabolizmie hormonów tarczycy, a jego niedobór może prowadzić do zaburzeń czynności tarczycy. Zawartość selenu w poszczególnych produktach roślinnych zależy od gleby, na której rosła dana roślina, dlatego tak ciężko jest wskazać zawartość selenu w tych produktach.

Źródła: mięso, ryby, produkty zbożowe, nabiał, brokuły i kapusta biała, czosnek i cebula, szparagi i rośliny strączkowe (soczewica), grzyby.

Cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach enzymatycznych w organizmie. Niedobór cynku hamuje spermatogenezę i jest przyczyną nieprawidłowości nasienia oraz ma negatywny wpływ na stężenie testosteronu w surowicy. Udowodniono, że niski poziom cynku może być bezpośrednio związany z poronieniami we wczesnych stadiach ciąży.

Źródła: nasiona sezamu, nasiona dyni, soczewica, zarodki pszenne, fasola biała.

Chcąc wspierać się suplementacją przy ivf, należy wziąć pod uwagę towarzyszące choroby, problemy i historię, od których wiele zależy. Najlepiej będzie to zrozumieć na przykładach z naszej Akademii Płodności, w których ivf zakończyło się powodzeniem. Oto one:

1. Bardzo słaba jakość zarodków przy poprzednich nieudanych procedurach. Brak towarzyszących chorób.

Wprowadzamy dietę bogatą w antyoksydanty, patrzymy na indeks i ładunek glikemiczny. Trzeba zadbać o kwasy omega-3, witaminę D, Q10 (ubichinol), kwas foliowy. Czy coś jeszcze? Koniecznie należy zwrócić uwagę na źródła witamin z diety, które są wymienione wyżej – witaminy A, E, C oraz cynk i selen. Jeżeli nie wiesz, jak komponować posiłki, to wprowadź płodną dietę dla PAR i  wskazówki z ebooka „28 dni do płodności”.  Tabele z niskim indeksem znajdziesz w ebooku „Jak pokonać PCOS”.

 

2. Niski AMH

Suplementacja, którą proponowałyśmy naszym akademiowym Staraczkom była pod kontrolą lekarza ze względu na wysokie dawki niektórych suplementów. Warto zwrócić uwagę na Q10 (ubichinol) i wszystko to co, w punkcie pierwszym.

3. PCOS i insulinooporność

Przygotowanie do ivf zaczynamy od przewertowania całego e-booka Jak pokonać PCOS”, patrzymy na indeks glikemiczny i ładunek dań. W przypadku PCOS może sprawdzić się mio-inozytol, kwasy omega-3, jak też przeciwutleniacze w diecie.

4. Endometrioza

Tutaj warto skupić się na kwasach omega-3, witaminie D, kwasie foliowym, diecie płodności, przeciwutleniaczach, jak też pomyśleć o resweratrolu. Dieta powinna być przeciwzapalna, bogata w kwasy omega 3. Warto wprowadzić dietę dla PAR i wskazówki z ebooka „28 dni do płodności”.

5. Obniżone parametry nasienia

Warto wprowadzić przeciwutleniacze pochodzące z diety (wymienione wyżej). Witaminy C, A, E oraz cynk i selen. Należy zwrócić uwagę na likopen, który znajduje się w przetworzonych pomidorach. Jeżeli chodzi suplementy, to najczęściej lekarze rekomendują te sprawdzone przez siebie.
Jeżeli nie wiesz, jak zbilansować dietę dla mężczyzn, to w naszym płodnym sklepie znajdziesz sezonowe diety na obniżone parametry nasienia. 
Dieta sezonowa na obniżone parametry nasienia.

Co jeść po transferze?
Po transferze najlepiej jest stosować dietę taką samą, jak przed.

Dodatkowe wskazówki, które pomogą Ci wprowadzić więcej płodnych składników do diety:

  • Zamień białą mąkę na mąkę pełnoziarnistą.
  • Wprowadź makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż i kasze.
  • Wyeliminuj biały cukier.
  • Wprowadź 0.5 kg warzyw dziennie + 1 lub 2 porcje owoców.
  • Zjedz garść orzechów dziennie (w sałatkach, deserach, warzywach, owocach).
  • Wprowadź dodatki (mielone siemię lniane, pestki dyni, sezam, otręby gryczane, orzechy włoskie, słonecznik, amarantus, kasze, zarodki pszenne).
  • Unikaj tłuszczów trans, żywności przetworzonej, konserwantów. Wyklucz z jadłospisu twarde margaryny, fast foody, chipsy, zupy w proszku, ciasta i słodycze. Tłuszcze trans na etykietach to tłuszcze oznaczone „częściowo utwardzone/uwodornione”
  • Pożegnaj się z papierosami (papierosy to wzrost wolnych rodników, które niszczą komórki, komórka jajowa i plemnik to komórki rozrodcze i są podatne na działanie wolnych rodników)!!!
  • Unikaj słodzonych napojów, mają zero wartości odżywczej.
  • Stosuj produkty z niskim indeksem glikemicznym.
  • Pij wodę, czystek, pokrzywę, rumianek.

 

źródło:

1.Dairy intake in relation to in vitro fertilization outcomes among women from a fertility clinic M.C. Afeiche,1, Y.-H. Chiu, A.J. Gaskins, P.L. Williams, I. Souter, D.L. Wright, R. Hauser, and J.E. Chavarro, for the EARTH Study team
2.  Barbara Kozak-Pawulska, Iwona Sudoł-Szopińska, Wiesław Jakubowski. Anatomia prawidłowa i ultrasonograficzna jajnika, w tym obraz zmian zachodzących w trakcie cyklu jajnikowego. Normal and sonographic anatomy of ovarium including menstrual cycle – related changes
3.  The preconception Mediterranean dietary pattern in couples undergoing in vitro fertilization/intracytoplasmic sperm injection treatment increases the chance of pregnancy. Marijana Vujkovic, B.Sc. Jeanne H. de Vries, Ph.D (…)
4. Eryilmaz OG, Sarikaya E, Gulerman C, Genc Y. Vitamin E effect on controlled ovarian stimulation of unexplained infertile women. J Assist Reprod Genet. 2012;29:325–328
5. IVF outcomes are associated with biomarkers of the homocysteine pathway in monofollicular fluid. Boxmeer JC1, Macklon NS, Lindemans J, Beckers NG, Eijkemans MJ, Laven JS, Steegers EA, Steegers-Theunissen RP.
6. Iron intake and risk of ovulatory infertility. Chavarro JE1, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC
7.The Impact of Preconceptional Multiple-Micronutrient Supplementation on Female Fertility Ella Schaefer1 and Deborah Nock2
8. Coenzyme Q10 intake from foods and Semen Parameters in a Subfertile Population Bruno C. Tiseo, MD,a Audrey J. Gaskins, ScD,b Russ Hauser, MD, ScD, MPH,c,d Jorge E. Chavarro, MD, ScD,b Cigdem Tanrikut, MD,d and the EARTH Study Team
9. The association between coenzyme Q10 concentrations in follicular fluid with embryo morphokinetics and pregnancy rate in assisted reproductive techniques. Süleyman Akarsu,1 Funda Gode,1 Ahmet Zeki Isik,1 Zeliha Günnur Dikmen,  and Mustafa Agah Tekindal3
10. Maciej Ratajczak, Małgorzata Gietka-Czernel Rola selenu w organizmie człowieka The influence of selenium to human health